Cum au resimtit olandezii criza financiara: O vizita in orasul bicicletelor

Daca pentru majoritatea tarilor europene anul 2009 a reprezentat primul an de criza financiara autentica, pentru Olanda 2008 poate fi tradus drept cel mai dificil an ca urmare a instabilitatii economice. Cel mai mare grup financiar din Norvegia (DNB) si-a restrans activitatea, industria florilor a raportat scaderi drastice ale vanzarilor si rata somajului, desi una dintre cele mai scazute din Europa, a atins un nivel record pentru aceasta tara (3,4%).
Amsterdam, capitala Olandei, are o suprafata de 219 kilometri patrati, dintre care 53 kilometri patrati reprezinta apa. Orasul este traversat de raul Amstel si are peste 1.000 de poduri, dintre care 250 traverseaza canalele din centrul vechi al Amsterdamului.

Cu peste 2 mil. de locuitori (reprezentand zona metropolitana), Amsterdam a avut mereu o populatie mixta, cea mai mare comunitate fiind cea indoneziana. Numai in acest oras se gasesc 75 de restaurante cu specific indonezian. Populatia autohtona reprezinta doar 45% din populatia totala.

“2008 a fost un an foarte greu pentru noi, oamenii erau foarte speriati de criza economica. Tot atunci am atins si cea mai mare rata a somajului – 3,4%. Chiar din ultimii 3 ani oamenii au inceput sa isi reduca cheltuielile. 2009 este un an mai bun, rata somajului a ajuns la 3%, si ne asteptam ca in 2010 sa fie si mai bine”, afirma Richard Caron, ghid in cadrul companiei Holland Palette.

Economia Olandei a crescut in trimestrul al treilea cu 0,4% fata de trimestrul anterior, avans care semnifica iesirea sa din recesiune, dupa patru trimestre de declin al Produsului Intern Brut.

Salariul mediu pe economie este de 2.000 de euro/luna. Foarte putini angajati din Amsterdam au beneficiat de o marire de salariu in ultimii 2-3 ani, explica Richard Caron.

Potrivit acestuia, principala industrie afectata de criza economica a fost piata florilor, pe fondul scaderii dramatice a exporturilor. Astfel, vanzarile au scazut in 2009 cu peste o treime, presiunea cea mai mare fiind pe comerciantii intrati recent pe piata.

Chiar daca Olanda este cunoscuta sub numele de “tara lalelor”, in realitate cele mai mari vanzari le inregistreaza trandafirii (2 miliarde de fire pe an), in timp ce lalele ating vanzari de 900 mil. fire/an.

O atractie turistica o reprezinta Piata de flori din Amsterdam, unde poti gasi de la flori taiate, flori la ghivece, bulbi, plante aromatice, cactusi, carti postale cu flori pana la diverse suveniruri. Florile sunt culese, sortate dupa culoare si lungime si ambalate de masini in buchete de 20. Unele flori, precum trandafirii, sunt crescute in hale cu lumina artificila, intrucat lumina naturala nu este suficienta.Tranzactiile cu flori sunt supravegheate de "Consulatul floral", care gazduieste Bursa florilor, unde se intalnesc exportatorii si floricultorii.

Cat costa viata in Amsterdam

Locuitorii din Amsterdam cheltuiesc in medie pentru cosul de cumparaturi zilnic aproximativ 30 de euro. TVA pentru alimente este de 6%, iar pentru celelalte bunuri este de 19,8%. Multi dintre acestia au renuntat sa serveasca cina in oras, optand in schimb pentru mancarea gatita in casa.

Potrivit Asociatiei de retail alimentar din Olanda, vanzarile in supermarketuri au raportat o crestere de 2,5% in acest an, pana la 31 mld. euro, urmand ca in 2010 sa afiseze o majorare de 1,5%.

“Incepand in special cu aceasta vara, consumatorii au inceput sa acorde o mai mare atentie modului in care aloca banii. Sunt mult mai sensibili la reduceri si produsele locale sunt din ce in ce mai populare”, spune Klaas van den Doel, presedintele Asociatiei de retail alimentar.

Consumatorii achizitioneaza mai putine produse din categoria lux si restrang cheltuielile in alte zone decat mancare si bautura, completeaza van den Doel.

In ceea ce priveste spatiile de locuit, Amsterdamul este unul dintre cele mai scumpe orase europene. Astfel, pentru un apartament de 100 mp, in centrul vechi sau pe marginea canalelor, preturile variaza intre 300.000 si 500.000 euro. Locatarilor li se interzic orice fel de modificari in structura si aspectul exterior al caselor, datorita importantei lor istorice. In plus, chiar si pentru cea mai mica modificare de interior proprietarul trebuie sa obtina o autorizatie, explica Richard Caron.

Potrivit acestuia, chiria pentru un apartament de 400 mp, din centrul orasului, poate ajunge la 3.000 euro/luna, in timp ce, pentru un apartament in cartierele marginase, pretul variaza intre 800 si 1.000 euro/luna.

O alta optiune o poate constitui achizitionarea unei locuinte pe apa (o ambarcatiune reconditionata) pentru 100.000 euro, pret la care se adauga o taxa de 200.000 euro pentru plasarea acesteia pe unul din canale.

Chiar si in ciuda acestor preturi ridicate, majoritatea locuitorilor opteaza pentru cumpararea unei case, in detrimentul inchirierii.

In ceea ce priveste transportul, principalul mijloc de deplasare in Amsterdam il constituie bicicleta, fiecare locuitor detinand 3-4 astfel de biciclete. Motivatia este una simpla: taxa de parcare de 5 euro pe ora.

Turistii pot inchiria o bicicleta cu 12 euro pe zi sau 7 euro pentru patru ore.

Totodata, Amsterdam beneficiaza in prezent de transport cu metroul de suprafata, urmand ca pana in 2016 sa aiba si o linie de metrou subteran.

“Vom avea o noua linie de metrou subteran care va traversa Amsterdamul de la nord la sud. Proiectul trebuia finalizat anul viitor, insa va mai dura pana in 2016. Autoritatile dubleaza bugetul pentru acest proiect pentru fiecare an pe care il adauga”, afirma Caron.

Pentru o calatorie cu trenul un bilet costa 5 euro, in timp ce o calatorie cu taxiul poate costa aproximativ 45 euro pana la aeroport (durata cca. 40 minute).

Pe de alta parte, o noapte de cazare intr-un hotel de 3 stele poate porni de la 35 de euro si poate ajunge pana la 2.000 euro, in cazul Amstel Hotel.

Pentru o masa normala intr-un restaurant turistii pot plati 20 de euro. In plus, in cartierul studentilor, Iordan, o masa poate ajunge chiar si la 10 euro (doua feluri de mancare si desert). In Amsterdam studiaza 40.000 de studenti in cadrul Universitatii Amsterdam si Free University.

Anual viziteaza Amsterdamul peste 6 milioane de turisti, in special din Germania, Italia si Spania. Ca urmare a contextului economic dificil numarul turistilor americani a scazut anul acesta si in 2008, spune Richard Caron. Cei mai multi turisti viziteaza Olanda in lunile aprilie-mai cu ocazia Festivalului lalelor.

Principalele atractii turistice in Amsterdam:
  • Muzeul berii Heineken Experience, deschis in 2001 in spatiul fostei fabrici de bere din Amsterdam
  • Madame Tussaud's
  • Muzeul Van Gogh
  • Croazierele pe canal
  • Piata Dam si Monumentul National
  • Casa Anne Frank
  • Muzeul Lalelor
  • Cartierul Rosu


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri