“2009, un an de cosmar. Mai rau nu se poate, asa ca sunt perspective de crestere in 2010, insa departe de anii de glorie 2007-2008”, declara in cor jucatorii de pe piata hoteliera locala.
“Cred ca asistam la o criza in forma de V si cu siguranta am atins punctul maxim al recesiunii in 2009. In aceste conditii nu ne putem astepta decat la o ascensiune a pietei hoteliere in 2010, insa si anul acesta va fi unul dificil”, a declarat, pentru Wall-Street, Adrian Adam, directorul de marketing al celui mai mare hotel de 5 stele din Capitala, Radisson Blue.

Si pe segmentul de 4 stele situatia pare a se imbunatati in 2010. “In ultimul trimestru din 2009 s-a observat o usoara ameliorare a gradului de ocupare, de aceea incepem optimisti anul”, a afirmat, pentru Wall-Street, Bruno Vinette, directorul general al Pullman Bucharest (fostul Sofitel).

Compania de consultanta Trend Hosptitality, estimeaza, de asemenea, o usoara imbunatatire pe piata incepand de anul care tocmai a inceput, pe fondul cresterii cu 0,5% a PIB-ului. “In 2010 estimam o crestere de 0,5% a PIB, care a fost tot timpul un indicator important in ceea ce priveste cererea de cazare. Astfel, se intrevede o crestere usoara a cererii si a gradului de ocupare”, considera Lucian Marinescu, senior asscoiate Trend Hospitality.

Exista insa si voci mult mai pesimiste in ceea ce priveste perspectivele anului acesta. “2010 va fi un an foarte greu pentru ca Romania va intra cu toate „fortele” in criza, ascunsa pana acum sub pres de prezidentiabili” , afirma Adrian Petre (foto), proprietarul hotelului boutique, Carol Parc Hotel.

Trendul "5 stele la pret de 3” continua si in 2010

Pe fondul crizei, hotelierii locali au fost nevoiti sa reduca drastic tarifele percepute pentru cazare in 2009. In aceste conditii, preturile hotelurilor de cinci stele au ajuns la nivelul practicat de unitatile de trei stele. “Chiar daca unii inca sustin public ca scaderea tarifelor nu este o solutie, majoritatea fac acest lucru deja din toamna lui 2008. Astfel, in 2009 am vazut hoteluri de 5 stele oferind camere la tarife de 38 de euro, tendinta care va continua si in 2010 din cauza cererii scazute”, spune proprietarul Carol Parc.

Preturile practicate de hotelieri anul care vine va fi in stransa legatura cu puterea de cumparare a eventualilor clienti. “Tarifele se vor adapta in functie de bugetul clientilor. Daca economia isi va reveni vom incepe sa ridicam treptat preturile, iar daca nu - le vom mentine”, opineaza oficialul Pulmann.

Pe fondul unei cereri mai ridicate in toamna lui 2009, unii hotelieri de 5 stele au inceput deja sa ridice usor tarifele. “Preturile au crescut usor in toamna, cand cererea si-a mai revenit. Anul acesta cred ca tarifele vor fi sensibil similare cu cele din 2009, poate cu o usoara crestere daca economia isi va reveni. Abia din 2011-2012 putem vorbi de cresteri elocvente”, crede reprezentantul Radisson Blue.

2009 in cifre

• 1.104 hoteluri in Romania
• 7,3% din numarul total apartin de branduri internationale
• 151 unitati de cazare in Bucuresti
• Grad de ocupare: 54,61% (63,86% in 2008)
• Venitul mediu per camera: 72,70 euro (102,66 euro in 2008)


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri