Hotelurile de trei stele din Capitala au inregistrat, anul trecut, un grad mediu de ocupare de 37,3%, sub pragul de rentabilitate, estimat la 40% in industrie, potrivit companiei de consultanta hoteliera Fivestar Hospitality.
Gradul mediu de ocupare al hotelurilor de trei stele din Bucuresti a scazut fata de 2008 la 37,3%, de la 59,2%, in timp ce tariful mediu s-a diminuat la 213 lei pe camera pe noapte, de la 240 de lei, se arata in studiul Bucharest Bench Marketing.

“Consecintele acestui declin se vor vedea abia in cea de-a doua parte a anului 2010, cand vor incepe tranzactiile pe piata, la preturi foarte convenabile pentru cumparatori. Primele hoteluri vizate vor fi cele cu un cash-flow pozitiv si care beneficiaza si de o locatie buna”, a declarat, pentru Wall-Street, Sorin Ionescu (foto), managing partener al companiei de consultanta Fivestar Hospitality.

Potrivit aceluiasi studiu, in cazul hotelurilor de patru stele din Capitala, gradul mediu de ocupare a scazut de la 54,5% in 2008 la 41,5% anul trecut, iar tariful mediu a coborat de la 314 lei la 271 lei.

Din peste 10.000 de camere de hotel in Bucuresti, 5.210 sunt clasificate la patru stele, iar 2.920 - la trei stele.

Conform reprezentantului Fivestar Hospitality, principalele cauze care au dus la gradul scazut de ocupare in cazul unitatilor de 3 stele au fost reducerea numarului de turisti, cauzata de criza economica, cat si faptul ca in 2008 numarul de camere de hotel din Bucuresti a crescut cu 47%.

“A fost practic o scadere in trepte a preturilor: hotelurile de 5* au scazut preturile si au ajuns sa concureze cu unitatile de 4*, care, pentru a se mentine pe piata, au miscorat, la randul lor, tarifele si au lovit in segmentul de 3*”, a explicat Ionescu.

Daca in anul 2007 diferenta dintre tariful mediu la 4 stele si cel de la 3 stele era de 95 de lei, aceasta a scazut la 74 de lei in 2008 si la 58 de lei anul trecut.

In 2008 au aparut pe piata din Bucuresti mai multe unitati, care au cumulat 3.450 de camere. Printre acestea se numara Radisson, Rin Grand si Ramada Plaza.

In plus, in 2009, de asemenea, au mai fost inaugurate alte 530 de camere.

Ce se va intampla in 2010?

Pentru 2010, Ionescu vede o stagnare a tarifelor pe piata Capitalei si o crestere usoara a gradului mediu de ocupare pe toate segmentele. “Incepand cu cea de-a doua jumatate a anului ne asteptam la o revenire usoara a pietei in ceea ce priveste gradul mediu de ocupare. Astfel, acest indicator va inregistra cresteri absolute de circa 4-5%”.

Compania de consultanta Trend Hosptitality, estimeaza, de asemenea, o usoara imbunatatire pe piata incepand de anul care tocmai a inceput, pe fondul cresterii cu 0,5% a PIB-ului. “In 2010 estimam o crestere de 0,5% a PIB, care a fost tot timpul un indicator important in ceea ce priveste cererea de cazare. Astfel, se intrevede o crestere usoara a cererii si a gradului de ocupare”, considera Lucian Marinescu, senior asscoiate Trend Hospitality.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri