Framintarile de pe piata imobiliara continua. Scumpirea apartamentelor de bloc a atras extinderea planurilor de constructii ale firmelor de profil. Zeci de cartiere de blocuri si vile vor fi construite in perioada urmatoare. In Bucuresti si in tara, acestea vor sa scoata la vinzare vile si apartamente la preturi accesibile unei categorii mai largi de oameni. Bucurestiul si zonele din apropiere reprezinta locurile preferate ale investitorilor. Sint luate in calcul si litoralul si marile orase ale tarii. Mai nou, firmele se orienteaza spre blocurile noi. Un apartament cu doua camere poate fi achizitionat cu 39.000 de euro. De vazut daca aceasta tendinta va atrage o ieftinire a apartamentelor din blocurile vechi.
Explozia preturilor pe piata imobiliara a atras atentia firmelor de constructii. Profilate in general pe vile de lux, acestea si-au diversificat oferta in ultima perioada. Dupa succesul vilelor la preturi modice, acestea au inceput, mai nou, sa construiasca si blocuri cu apartamente, destinate celor cu venituri medii. Cartierele incep sa rasara ca ciupercile dupa ploaie. Cresterea preturilor terenurilor si materialelor de constructii a influentat si preturile imobilelor.

Partea leului pentru Bucuresti

Bucurestiul si zonele din apropiere reprezinta locurile preferate de investitori pentru construirea cartierelor rezidentiale. Cele mai multe cartiere sint amplasate in Baneasa, Corbeanca, dar mai nou atentia se indreapta si spre alte zone - Mogosoaia, Giulesti. Preturile la vile variaza de la 65.000 la 150.000 de euro. In ceea ce priveste apartamentele, preturile in blocurile construite de firmele particulare sint de peste 39.000 de euro.

Sute de case

Locuintele pe pamint vor fi in continuare preferatele constructorilor. Triumf Construct va preda un ansamblu compus din 108 case situate in sectorul 1 al Capitalei. Casele vor avea suprafete cuprinse intre 160 si 257 de metri patrati, iar preturile sint de la 75.000 la 120.000 de euro, la care se adauga TVA. Impact SA va construi case tip Junior (suprafata utila 90 de metri patrati), Prestige (suprafata utila 100-190 de metri patrati) si DeLuxe. Pretul pentru metrul patrat construit este 400-600 de euro. Constructiile noastre au insa pret de catalog, deoarece sint in numar de 60 si sint diferite ca mod de executie, spune Dan Grigore, sales manager Impact SA. Pe acelasi segment intra Energi-Co Holding, care propune vile cu preturi pornind de la 65.000 de euro.

Evrika Haus are doua proiecte: cartierul Reveria, de la Snagov, compus din sapte locuinte, si cartierul Reveria din Baneasa, la care se vor incepe lucrarile de constructii in acest an.

Cartiere linga oras

Preturile variaza intre 78.500 si 125.000 de euro fara TVA. De asemenea, societatea Andami are in constructie un ansamblu compus din 44 de case in zona Corbeanca, cu preturi de la 120.000 la 150.000 de euro fara TVA. Nu lipseste nici oferta pentru locuinte de lux. In Bucuresti, exista citeva proiecte rezidentiale importante, concentrate in special in zonele Herastrau, Primaverii si Dorobanti, zone recunoscute pentru afluxul de constructii de acest tip, spune Victoria Linca, consultant Departament rezidential DTZ Echinox.

Preferinta pentru preturile mici si medii

Cele mai multe solicitari primite de firme au vizat casele cu preturi mici si medii. Astfel, specialistii Impact SA spun ca produsele cele mai cerute au fost cele din categoria Junior, categorie ce are ca preturi finale, cu TVA si teren incluse, sume cuprinse intre 85.000 si 110.000 de euro pentru vile finisate la cheie. Produsele cele mai solicitate au fost apartamentele si vilele de tip DO, cu suprafata de 153 mp construiti, spune Gabriel Ene, manager produs Energi-Co. Orientarea cumparatorilor spre produsele cu preturi scazute i-a determinat pe constructori sa sondeze si piata apartamentelor.

Cartiere de blocuri noi

In Bucuresti si in alte orase din tara, se construiesc blocuri noi. Triumf Construct va construi in sectorul 1 un ansamblu alcatuit din trei blocuri cu parter si patru etaje. Vor fi, in total, 130 de apartamente cu doua si trei camere. Suprafetele vor fi intre 65 si 120 de metri patrati. Preturile vor fi cuprinse intre 32.900 si 49.000 de euro fara TVA, spune Leonard Buianu, director de vinzari. Fiecare apartament este dotat cu centrala termica, insa nu sint executate finisajele. Ne-am propus ca anul acesta sa venim in intimpinarea clientilor pentru categoria Junior, prin constructia de apartamente situate in bloc, proiect la care lucram in prezent, afirma Dan Grigore. Zona litoralului se dovedeste un punct de atractie pentru investitori. Triumf Construct a finalizat cu ceva timp in urma un ansamblu de blocuri in Mamaia. Energi-Co construieste doua blocuri in Mangalia. Preturile apartamentelor pornesc de la 40.000 de euro.

Proiectele firmelor de constructii vizeaza si numeroase localitati din tara. Energi-Co Holding construieste ansambluri de vile in Piatra Neamt, Buzau, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Slobozia, Ploiesti, Timisoara. Impact SA vizeaza deschiderea de ansambluri in Timisoara, Brasov si Cluj. Ramine de vazut daca orientarea firmelor de constructii catre locuinte cu preturi accesibile pentru categorii mai largi de oameni va avea succes si daca va influenta in vreun fel preturile cerute de proprietarii apartamentelor din blocurile vechi.

11 blocuri private in Bucuresti

Grupul Niro va realiza in cartierul Stefan cel Mare din Bucuresti, pe o suprafata de 28.000 de metri patrati, un ansamblu rezidential ce va include 500 de apartamente, proiect estimat la 50 de milioane de euro, a declarat un reprezentant al grupului, citat de Mediafax. Complexul va fi format din 11 blocuri, cu un regim de inaltime P+11 etaje, care vor ocupa 15.000 de metri patrati, si un parc cu o suprafata de 13.000 de metri patrati, cu gradini, alei pietonale, locuri de joaca, magazine si o piscina de vara. Apartamentele vor avea doua, trei sau patru camere si suprafete cuprinse intre 100 si 130 de metri patrati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri