Turism Emiratele Arabe Unite, paradisul pretentiosilor
Acum zece ani, Dubai nu era decat un oras obscur, cu o mana de hoteluri si un aeroport amarat. Astazi este destinatia cu cea mai rapida dezvoltare din lume, atragand in jur de cinci milioane de vizitatori pe an.

A reusit aceasta performanta construind fara incetare hoteluri din ce in ce mai extravagante, mall-uri de lux si cele trei insule artificiale care se vad cu ochiul liber din avion. Pana in 2010, guvernul spera ca numarul de vizitatori se va tripla, datorita constructiilor unice proiectate pentru viitorul apropiat: cea mai inalta cladire din lume, primul hotel subacvatic, un parc tematic - Dubailand - care va costa trei miliarde de euro - si a doua colectie de insule artificiale (250 de insulite aranjate sub forma hartii planetei noastre).

Pana in 2007, EAU va detine trei din cele mai exclusiviste si mai luxoase hoteluri din lume: Burj al Arab din Dubai, Emirates Palace din Abu Dhabi si Palm Trump, a carui constructie incepe anul viitor pe una din cele trei insule artificiale in forma de palmier din Dubai.
La fel ca si cumparatorii ceasurilor de 100.000 de euro, al caror scop nu este de a arata ora ci averea posesorului, clientii hotelurilor de lux nu cauta un loc unde sa doarma: hotelul se transforma intr-o dovada clara a puterii lor financiare. In cazul hotelului Emirates Palace din Abu Dhabi, afirmatia de mai sus se refera la puterea financiara a proprietarului, care este guvernul EAU. Desi constient ca nu va avea niciodata profit, acesta a investit in Emirates Palace doua miliarde de dolari, cea mai mare suma cheltuita vreodata pe un hotel. Costurile mari de constructie nu se datoreaza neaparat decoratiunilor care iti iau ochii la propriu, pentru ca majoritatea sunt aurite, ci si dimensiunilor extraordinare ale hotelului.

Un apartament din categoria superioara costa aproape 9.000 de euro pe noapte si este atat de spatios, incat unii clienti au cerut ajutorul valetului aferent fiecarui apartament pentru a gasi iesirea. O camera normala costa putin peste 1.000 de euro pe noapte, insa si aici exista televizoare cu plasma, cu diagonala de 125 centimetri, valet si camerista care iti pregateste la sosire o baie relaxanta cu flori si uleiuri parfumate. In fiecare seara, camerista iti pune pe noptiera o cutie cu ciocolata si o punguta parfumata in lenjeria de pat, ca sa dormi mai bine. Camerele nici nu sunt scumpe, daca ne gandim la costurile de intretinere: hotelul are 2.600 de angajati, adica patru pentru fiecare oaspete; zece oameni nu fac altceva decat sa curete cele 1.000 de candelabre cu cristale Swarovski; iar nota de plata anuala pentru flori se ridica la 1,5 milioane de euro.

Un lucru e clar: exteriorul hotelului Burj al Arab, construit pe o insula artificiala, te lasa cu gura cascata. Despre interior, parerile sunt impartite. Unii spun ca este cel mai elegant si mai luxos hotel pe care l-au vazut vreodata, altii cred ca este doar un kitsch aurit. Insa, serviciile sunt ireprosabile si deocamdata Burj al Arab ramane singurul hotel din lume care a primit oficial sapte stele. Singura dezamagire este piscina, care, imaginati-va, arata ca o piscina normala de cinci stele! Apartamentele se rezerva cu luni de zile inainte, iar pentru Revelion nu mai sunt locuri, cel putin unde am verificat noi, adica pe site-ul propriu al hotelului.

Burj al Arab

Primul hotel de sapte stele din lume nu are camere: are doar apartamente cu etaj, fiecare deservit de un valet cu manusi albe, exact ca-n filme. Oaspetii nici macar nu trebuie sa se ridice din pat ca sa deschida usa, ci doar sa apese pe butonul de la capul patului pentru a debloca usa apartamentului. Aproape tot hotelul este decorat cu foita de aur, inclusiv rama televizorului ingropat in perete. Fiecare baie este dotata cu cosmetice frantuzesti Hermes de 200 de dolari, pe care oaspetii le pot lua acasa.

Emirates palace

Un hotel grandios nu numai ca decoratiuni: arcul de la intrare are 40 de metri inaltime si 36 de metri latime, doar un pic mai mic decat Arcul de Triumf din Paris. Iar cupola holului, mai larga decat cea a catedralei St. Paul din Londra, are un turnulet facut din 20 de kilograme de aur. De altfel, aurul se gaseste peste tot, de la cei 6.000 de metri matrati de foita de aur utilizati pentru decorarea hotelului, pana la frunzulitele de aur comestibile de pe prajiturile de ciocolata. Un tur de hotel dureaza mai mult de o ora.

Palm trump

Palm Trump Hotel, a carui constructie va incepe in 2006, va avea forma unei lalele de aur, 50 de etaje si 360 de metri inaltime. Cladirea va gazdui apartamente superluxoase, cu vedere spre mare, restaurante, magazine, un centru de sanatate. Hotelul va costa 400 de milioane de dolari si va fi primul joint-venture dintre Al Nakheel, cel mai important antreprenor din EAU, si firma miliardarului american Donald Trump. Pe langa acest hotel, insula artificiala Palm Jumeirah va gazdui inca alte 25 de hoteluri de lux.

Ofertele agentiilor

Happy Tour: Revelion Dubai. 27.12-05.01 - 1.380 euro+250 RON/pers. Tariful include: bilet de avion, sapte nopti cazare cu mic dejun la hotel Capitol****, transferuri la hotel si la plaja, tur de oras. Optional: excursie o zi la Abu Dhabi (70 dolari), vizita si cina la Burj al Arab (120 dolari).

Ultramarine Travel: Revelion Dubai. 30.12-04.01 - 850 euro/pers. Tariful include: sase nopti cazare la hotel Coiral Deira***** cu demipensiune, transfer aeroport-hotel-plaja, cina de Revelion. Bilet de avion: aprox. 500 euro.

Nota: In Emiratele Arabe Unite este interzis accesul persoanelor ce au aplicata pe pasaport stampila de intrare/iesire in/din Israel.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri