Stefan Vasiliu a strāns bani sa cumpere un apartament cu doua camere in Titan. S-a dus la o agentie imobiliara unde a inceput sa discute cu un profesionist. Acesta i-a pus in fata un model de contract de vizionare, informāndu-l ca documentul urmeaza sa fie semnat de cele doua parti implicate - client si agentie.

Cānd Stefan a inceput sa citeasca, si-a dat seama ca omul gresise, aratāndu-i un alt act. Dar nu i-a atras atentia asupra erorii, pentru ca era interesant ce scria pe hārtie.

Un cetatean care voia sa vānda un apartament ii oferise exclusivitate agentiei. Negru pe alb, proprietarul se obliga sa plateasca firmei un comision, chiar daca va efectua tranzactia cu alta companie de intermediere. Ba se mai si angajase sa accepte o anumita suma, urmānd ca tot ce se obtine peste aceasta cifra, sa revina agentiei!

Cu alte cuvinte, "eu vreau 33.000 de euro, daca il dai cu 37.000, atunci 4.000 de euro ai tai sa fie".

Asta pe lānga comisionul de 3%, care se cuvine pentru deranj. Cu astfel de practici, sa nu ne mai mire ca preturile cresc vazānd cu ochii chiar in plina iarna, cānd in mod normal ar trebui sa scada.

100.000 de euro pentru trei camere

Sub 40.000 de euro nu mai gasim apartamente cu trei camere in Bucuresti.

Iata ce preturi se cer prin mica publicitate: 43.500 de euro in Pantelimon; 44.000 de euro in Bucurestii Noi; 46.000 de euro in Dristor; 50.000 de euro in Grivitei; 65.000 de euro in Mosilor, 100.000 de euro la Piata Unirii.

Alti agenti se dovedesc oarecum intelegatori. Ei procedeaza cu mai putina lacomie, dar tot umfla preturile. Intermediarul intreaba: "33.000 de euro vrei? foarte bine". Apoi vinde cu 35.000 de euro si ii spune proprietarului: "uite 34.500, lasa-mi si mie 500 de euro, ca doar ti-am adus mai mult decāt sperai".

Pe piata imobiliara puteti intālni o groaza de ciudatenii

Sotilor Andreea si Razvan Firoiu li s-a oferit un apartament in Drumul Taberei. "28.000 de euro, superoferta", i-a anuntat agentul. "OK, vrem sa-l vedem", au spus tinerii casatoriti. "A, nu, asta nu se poate. La un pret atāt de avantajos, nu mai e nevoie de vizionare. Ori il luati, ori noi il vindem urgent cu 28.500".

Bineinteles ca sotii Firoiu au refuzat sa dea o caruta de bani "pe nevazute". Adica te indatorezi la banca pe 20 de ani, ca sa nu stii ce cumperi?

Mai ales ca intermediarul continua sa-i "linisteasca", informāndu-i ca "oricum n-o sa va placa in starea in care se afla, dar noi il vom zugravi, vom da cu vopsea si montam chiuveta la baie, care in prezent nu exista".

Toate promisiunile au ramas la stadiul de vorbe, pentru ca agentul nu a vrut nici in ruptul capului sa dea in scris ca va efectua lucrarile despre care povestea.

Intr-un final, dupa vreo jumatate de ora de negocieri, s-a cazut de acord sa se mearga, totusi, la vizionare. Apartamentul parea ca fusese bombardat, nu avea geamuri, usile nu se inchideau, peretii erau scorojiti, iar apa calda nu curgea.

Cumperi imediat sau niciodata

Tactica de a-l presa pe client sa cumpere cāt mai repede e folosita foarte des.

Stefania Trica a vizionat un apartament la 38.000 de euro "curat, amenajat, stradal, termopane, Balta Alba". Un domn tocmai iesea. "Se duce sa-si intrebe sotia daca ii convine. Pe dumneavoastra va rog sa imi dati un raspuns intr-o ora", a spus agentul.

Stefania a cerut termen de gāndire pāna a doua zi. Solicitarea ei a stārnit mirare: "stiti, noi facem afaceri 24 de ore din 24". Nici nu se inserase cānd a sunat secretara de la agentie: "S-a vāndut cu 38.000, licitat de la 33.000. Daca nu va hotarāti rapid, nu veti mai cumpara niciodata".

Pe piata imobiliara se triseaza la modul inteligent. Cei care dau tepe sunt imbracati frumos, vorbesc cursiv si de multe ori nici macar nu-ti lasa impresia ca te-au inselat. Majoritatea cetatenilor nu sunt obisnuiti cu asemenea practici, pentru ca nu prea se intālnesc cu ele - locuinta iti cumperi o data in viata.

Pentru a pune capat matrapazlācurilor prin care se storc gramezi de bani de la "neinitiati" este nevoie de un text de lege. Pentru ca textul de lege sa elimine toate "smenurile", acestea trebuie identificate. Cāta vreme autoritatile nu stiu ce sa sanctioneze, nu vor putea aplica sanctiuni.

"E vid legislativ"

"Din cauza vidului legislativ din acest domeniu, in prezent nu mai exista nici o posibilitate de a te interesa daca o agentie imobiliara lucreaza sau nu cu profesionalism. Avem nevoie de o dezbatere publica, la care sa participe atāt specialisti cāt si reprezentanti ai presei.

Sa analizam cazuistica, sa identificam cele mai frecvente procedee prin care agentii de circumstanta incearca sa pacaleasca populatia. Scopul ar fi sa elaboram un proiect de act normativ, cel mai bine o lege, care sa reglementeze activitatea din sectorul imobiliar.

In ultimii 2-3 ani, au aparut foarte multe firme pe aceasta piata si e aproape imposibil de stabilit cine manifesta cu adevarat respect fata de clienti si cine nu. In evidentele UNIM se regasesc numai o parte din aceste firme, iar dintre cele inregistrate, nu putem sti cāte au recurs in ultimul timp la practici neoneste"

Sorin Gabriel Zamfir, deputat PNL, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare

"Noi afisam comisioanele"

"Noi nu practicam exclusivitati. Mergem pe ideea de a atrage cāt mai multi clienti, pe care sa ii servim cāt mai repede, asa ca nu vrem sa ii impovaram impunāndu-le tot felul de conditii.

Am afisat pe perete comisioanele pe care le percepem: 3% la vānzare-cumparare, 50% din chiria pe prima luna in cazul inchirierilor.

De obicei in ianuarie, preturile scad, dar in acest an ele s-au majorat, fata de decembrie, cu 8.000-9.000 de euro.

La sfārsitul lui 2004, se gaseau apartamente cu doua camere in zonele Dinicu Golescu sau 1 Mai la 27.000-28.000 de euro. Astazi, acestea costa 35.000, chiar 40.000 de euro. Cererea depaseste cu mult oferta. Numarul cumparatorilor este in crestere."

Ilie Calofir, director general la agentia imobiliara Imn