Companiile aviatice europene au pierdut circa 400 de milioane de dolari pe zi din cauza suspendarii traficului aerian, iar pierderile totale sunt, pana la date de 21 aprilie, de circa 1,7 miliarde de dolari, potrivit Asociatiei Internationale pentru Transport Aerian (IATA).

Govani Bisignani, directorul IATA, a declarat ca restrictiile spatiului aerian s-au reflectat in 29% din industria de aviatie la nivel golbal si au afectat circa 1,2 milioane de pasageri pe zi.

Bisignani a criticat oficialii europeni pentru raspunsul lor lent si dezorganizat la norul de cenusa, ce a dus la inchiderea unei mai parti din spatiul aerian.

IATA mai estimeaza ca cel putin cinci companii aviatice medii risca sa dispara, din cauza lipsei de lichiditati provocate de inchiderea spatiului aerian in Europa.

In aceste conditii, Bisignani a anuntat ca va merge la Bruxelles pentru a cere comunitatii europene sa autorizeze guvernele sa ajute companiile care nu au operat. “Dupa atentatele din 11 septembrie, cand traficul aerian a fost suspendat timp de trei zile, Guvernul american a oferit companiilor cinci miliarde de dolari pentru a-si acoperi pierderile”, a exemplificat Bisignani.

Traficul aerian a fost reluat partial in Europa, dupa cinci zile in care a fost restrictionat.

Vezi si Cosmarul companiilor aeriene continua: Rezervarile de bilete tind spre zero


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »



Citeste si