“Intr-o perioada de criza, majorarea taxelor omoara antreprenorii care si asa sufera din cauza scaderii consumului”, a declarat proprietarul agentiei de turism cu afaceri de 5 milioane de euro anul trecut.

In ceea ce priveste efectele directe asupra industriei turismului, acestea sunt dintre cele mai severe. “Mereu am spus ca au fost, sunt si vor mai fi falimente in industria agentiilor de turism. Daca majorarea acestor taxe devine realitate vom asista la doua scenarii: fie la inchideri in lant ale agentiilor mici care pana acum erau la limita supravietuirii, fie la evaziune fiscala”, a mai declarat sefa TravelBiz.

Pe langa agentiile de turism, si unitatile de cazare vor trece la munca la negru care este deja la cote ridicate. “Daca pana acum ponderea eveziunii era pe la 30 - 40% in cazul unitatilor de cazare, odata cu majorarea taxelor, va exploda. Cum sa motivezi o pensiune care vinde cateva camere pe an sa plateasca astfel de taxe?”, mai spune Veteleanu.

In opinia acesteia, pincipalul motiv al acestor scenarii va fi scaderea drastica a consumului de servicii turistice. “In conditiile in care toate preturile se vor mari, iar salariile vor ramane, in cel mai bun caz, la acelasi nivel, oamenii vor fi nevoiti sa reduca consumul, iar vacantele sunt printre primele servicii la care se renunta”, mai adauga aceasta.

Vezi aici ce spune mediul de afaceri despre amenintarea cresterii TVA si a cotei unice.