Potrivit operatorilor din domeniul imobiliar, introducerea cotei de impozitare de 10% asupra castigurilor din tranzactiile persoanelor fizice ar putea creste preturile cu tot atatea procente * In schimb, firmele nu vor fi prea afectate de majorarea impozitului de la 10% la 16% * Tendinta de apreciere a leului duce la recalcularea preturilor caselor in lei
Modificarile privind impozitarea tranzactiilor imobiliare ar putea duce la majorarea preturilor pe piata, concomitent cu descurajarea speculei in domeniu, sunt de parere operatorii din sectorul imobiliar. "Noua masura va descuraja in special speculatorii, si mai ales persoanele fizice", ne-a declarat Gabriel Marchievici, managing partner al agentiei imobiliare Eurisko. El a apreciat ca o consecinta previzibila a noului sistem de impozitare va fi cresterea preturilor, urmata de scaderea numarului tranzactiilor, insa pentru scurt timp.

Presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Liviu Ureche, a precizat la randul sau, ca daca piata imobiliara din Romania ar fi stabila, n-am asista la majorari substantiale ale preturilor. "Fiind o piata in permanenta dezvoltare si in continua crestere, s-ar putea sa asistam la noi scumpiri in perioada imediat urmatoare. Ceea ce nu se justifica, deoarece nu anticipam la inceputul anului o crestere mai mare de 15 % a preturilor pe tot anul 2005", a completat presedintele ARAI. In opinia sa, daca impozitarea cu 16% a tranzactiilor imobiliare la nivelul persoanelor juridice nu reprezinta "un cataclism," posibila impozitare a tranzactiilor realizate de persoanele fizice ar putea insemna o majorare a preturilor cu tot atatea procente.

Si Gabriel Marchievici este de parere ca noua cota de impozitare nu va afecta prea mult investitorii institutionali, pentru ca "randamentele investitiilor pe piata romaneasca raman inca sensibil mai ridicate decat in cazul tarilor din zona sud-est europeana". In acelasi context, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a precizat ca majorarea de la 10% al 16% a cotei de impozitare aplicate in cazul tranzactiilor imobiliare reprezinta un pas normal. "Nu exista nici o ratiune ca investitorii din acest domeniu sa plateasca un impozit mai redus", a aratat Nicolescu El a adaugat, insa, ca avand in vedere conditiile dificile din Romania, este de asteptat ca ridicarea taxelor sa reprezinte un factor de presiune asupra preturilor.

Piata imobiliara este influentata, de asemenea, de evolutia cursului de schimb. Astfel, ca urmare a tendintei generale de apreciere a monedei nationale, Impact SA, companie specializata in constructia de cartiere rezidentiale, a anuntat ca a trecut la recalcularea preturilor caselor in lei. Valoarea rezultata va fi actualizata cu rata inflatiei. "Decizia a fost luata ca urmare a evolutiei cursului de schimb care afecteaza pe termen scurt profitabilitatea companiei", se arata intr-un comunicat de presa.

Reamintim, Ministerul Finantelor a anuntat majorarea, de la 1 aprilie, de la 10% la 16%, a impozitului pe castigul obtinut de firme din tranzactiile imobiliare si introducerea unui impozit de 10% in cazul persoanelor fizice. Acestea din urma nu vor suporta insa impozitul de 10% decat in cazul in care care cumpara si vand un imobil intr-o perioada scurta de timp, spre exemplu un an sau doi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri