Numarul sosirilor internationale in Romania va creste, pana in 2014, cu 18% fata de 2009, pana la 9,6 milioane vizitatori anual, potrivit companiei de consultanta Euromonitor.
Astfel, Romania va ocupa locul 5 intre tarile est-europene, dupa Rusia, Ucraina, Polonia si Croatia.

"In ceea ce priveste suma cheltuita de turistii straini in Romania, aceasta tara ocupa penultimul loc din regiune - cu 125 euro per vizita, devansand doar Lituania", a declarat, in cadrul evenimetului Forumul Ospitalitatii, organizat de revista HRB expert, Mantas Kaluina, analist Euromonitor.

Media banilor cheltuiti de turistii straini in Europa de Est a fost anul trecut de 334 euro de persoana, in scadere cu 5% fata de 2008. "Cel mai mult au cheltuit vizitatorii britanici veniti in Romania, acestia lasand aici, in medie, 900 de euro", a mai spus reprezentantul Euromonitor.

Tara care a furnizat cel mai mare numar de turisti straini in Romania anul trecut a fost Ungaria, un sfert dintre sosirile internationale in Romania provenind din aceasta tara, urmata de Moldova -15% si Bulgaria -14%.

Referitor la turismul de afaceri, acesta are un potential de 3,6 milioane de vizitatori pe an, in Romania, pana in 2014.

"Segmenul de evenimete si conferinte a fost mai puternic afectat in comparatie cu celelalte", a mai zis Kaluina.

Potrivit Euromonitor, segmentul low-cost s-a dublat in ultimii 5 ani pe plan local, ajungand la o cota de piata de 30%. "Liniile aeriene low-cost au ajutat ca traficul aerian din Romania sa nu inregistreze o scadere foarte drastica in 2009", a mai spus oficialul Euromonitor.

Euromonitor International are opt birouri la nivel mondial si o echipa de peste 600 de analisti.


Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri