O locuinta de lux inchiriata in regim hotelier costa 55-60 de euro pe zi
Din cele peste 1.000 de apartamente care pot fi inchiriate, doar 10% functioneaza legal, fiind inregistrate la Ministerul Turismului. Afacerea este profitabila, mai ales ca tariful unui apartament reprezinta o treime din tariful unei camere de hotel. "Garsoniere si apartamente pe termen scurt in zone ultracentrale" - ziarele, ghidurile turistice si publicatiile destinate strainilor care vin in Romania abunda in anunturi de acest gen.

In spatele lor stau uneori firme serioase, care au facut din acest lucru o afacere profitabila, cu acte in regula si atestate de la Ministerul Turismului. Firma Unid este una dintre ele, avand in oferta 23 de garsoniere, apartamente de doua si trei camere, prezentate in detaliu pe site-ul propriu. "Cand am inceput afacerea in 1994, cu o garsoniera, eram singura firma care oferea acest gen de servicii. Acum avem 23 de apartamente, iar anul trecut am avut o cifra de afaceri de 8,9 miliarde lei, din care doua miliarde profit brut", spune Ionut Dinu, directorul firmei, recunoscand ca a ajuns la aceasta cifra de afaceri investind masiv in publicitate. Cele 23 de apartamente sunt concentrate intr-o singura zona din oras, pentru a putea fi mai usor de administrat. Pentru a arata ca in fotografiile de mai sus, un apartament are nevoie de o investitie de 7.000 - 10.000 de euro, iar o data pe an obiectele uzate sunt schimbate.

Desi afacerea este rentabila, marja de profit fiind de 10-15%, iar gradul de ocupare de peste 50%, perspectivele de extindere in aceasta directie sunt nule. "Apartamentele s-au scumpit foarte mult si nu ne mai putem permite sa cumparam. In zona Unirea, unde avem apartamentele, o garsoniera spatioasa a ajuns sa coste 40.000 de euro, la care mai adaugam cam 5.000 de euro pentru amenajare. Ar insemna sa amortizam investitia in mai mult de cinci ani", spune Ionut Dinu. Intrucat apartamentele decorate de sotia sa au fost foarte apreciate, firma se va extinde pe partea de amenajari interioare. Majoritatea clientilor sunt straini, care rezerva apartamentele direct pe Internet si platesc online cu cardul. Pentru ca acest sistem de cazare alternativa este foarte dezvoltat in Europa, strainii sunt familiarizati cu el si stiu la ce sa se astepte. Pentru 55-60 de euro pe zi, plus TVA (9% pentru serviciile de cazare), primesc un apartament de doua camere in care pot dormi trei-patru persoane, cu televizor, aer conditionat, telefon local gratuit si bucatarie complet utilata, curatenia fiind inclusa in tarif. Spre deosebire de alte tari, firmele din Romania nu solicita si o garantie de 100-200 de euro, pentru a putea acoperi eventualele pagube produse de client.

"Pagubele sunt destul de rare, insa mai dese sunt cazurile in care clientul pleaca si lasa toate luminile aprinse sau aerul conditionat deschis, iar cheltuielile de intretinere cresc inutil", spune Dan Anghelescu, directorul agentiei de turism La Piovra, care are si patru apartamente de inchiriat. Deocamdata, in regim hotelier functioneaza doar doua garsoniere, deoarece un apartament trebuie renovat, iar altul este inchiriat pe termen lung unui scriitor mexican care lucreaza la un roman despre Dracula. Celelalte doua locatii sunt ocupate 12-15 zile pe luna de angajati ai firmelor din provincie, care platesc 36 euro pe zi.

"Acest tip de business este cu adevarat profitabil de la zece apartamente in sus, intrucat costurile de personal sunt aproape egale la patru sau la zece apartamente. Nemaivorbind de faptul ca administratorii de bloc trec la intretinere de obicei patru-cinci persoane in loc de una, cat ar fi normal, indiferent de cati clienti am avut luna respectiva. In plus, cheltuielile de intretinere nu se pot inregistra in contabilitate ca atare, din cauza chitantelor utilizate de asociatiile de proprietari", explica Dan Anghelescu. Majoritatea celor implicati in astfel de afaceri nu au aceste probleme, pentru ca lucreaza ilegal. "Din estimarile mele, exista peste 1.000 de apartamente de inchiriat cu ziua. 90% din locatii nu sunt inregistrate, majoritatea proprietarilor fiind cetateni din Israel sau Italia, care inchiriaza la negru cunoscutilor lor, neplatind nici un impozit si facand concurenta neloiala", explica Paul Marasoiu, consultant pe industria hoteliera. Paradoxal este ca doar acesti proprietari isi pot permite sa se extinda si sa mai cumpere apartamente, tocmai pentru ca toate incasarile le raman in buzunare. "O modalitate de a-i convinge pe cei care lucreaza la negru sa se autorizeze este sa le oferim intreprinzatorilor care vor sa dezvolte o afacere in domeniu fonduri pentru investitii cu dobanzi preferentiale, un proiect la care lucram acum", spune Marius Crivtonencu, noul secretar de stat pe turism.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri