Turismul, un motor principal al economiei Greciei, va fi grav afectat anul acesta de criza datoriilor care a pus stapanire pe tara, cu pierderi care ar putea atinge sume intre 1 si 1,6 miliarde de euro, conform unui reportaj al televiziunii elene, transmite NewsIn.

Turistii care vor vizita Grecia anul acesta vor fi cu 1,5 milioane mai putini decat in 2009, conform pronosticurilor expertilor intervievati.

Numarul turistilor care vor vizita Grecia in 2010 ar putea scadea pana la 2,3 milioane, conform celui mai sumbru scenariu al analistilor.

Rezervarile pentru vacante in Grecia au scazut cu 20% in cazul turistilor din Marea Britanie si Statele Unite ale Americii, iar rezervarile din Germania au scazut cu 15%. Simplificarea procedurilor de emitere a vizelor pentru cetatenii rusi a reusit sa reduca ritmul drastic de scadere a numarului de turisti din aceasta tara pana la 10%.

Pierderile estimate in cazul adeveririi previziunilor se situeaza intre 1 -1,6 miliarde de euro, ceea ce ar duce la adancirea recesiunii, deoarece veniturile din turism ale Greciei se ridica la 4,4% din PIB.

Preturile pentru pachetele turistice au fost reduse cu 10% fata de anul trecut, in timp ce agentiile de turism incearca sa acopere cumva cresterea TVA-ului.

Turcia continua sa fie o destinatie cu 30% mai ieftina decat Grecia, in timp ce pachetele turistice din Egipt sau Croatia sunt mai ieftine cu 20% decat cele din Grecia. De asemenea, preturile pentru pachetele din Maroc si Tunisia sunt mai ieftine decat cele pentru Grecia cu un procentaj situat intre 10% si 30%.

Turistii romani pot profita de criza din Grecia: Vacante cu 25% mai ieftine


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
Paralela 45: vacante la jumatate de pret de Black Friday