"Din punct de vedere economic, implementarea acestei Strategii va crea si in Romania noi oportunitati pentru mediul de afaceri prin imbunatatirea accesibilitatii, prin continuarea extinderii si modernizarii infrastructurii portuare, aeroportuare, sistemului stradal si feroviar, prin crearea unui sistem multi-modal de transporturi, dezvoltarea si extinderea infrastructurii utilitatilor. Prioritar pentru Romania este sublinierea importantei fluviului Dunarea ca si coridor de legatura intre statele din regiune si Marea Neagra", a declarat ministrul Elena Udrea.

Strategia Dunarii este o strategie interna a Uniunii Europene la care sunt invitate sa participe si statele terte riverane si respecta cele trei principii aplicate si in cazul Strategiei UE pentru Regiunea Marii Baltice. Cele trei domenii propuse de Comisia Europeana si pe care se va axa Strategia sunt: conectivitatea (transport, energie, telecomunicatii), protectia mediului si gestiunea apei, dezvoltarea socio-economica (cultura, educatie, turism, dezvoltare rurala).

De asemenea, ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea, a mai spus ca proiectul mai vechi privind transformarea Bucurestiului intr-o capitala dunareana ar trebui reluat, fiind de importanta deosebita pentru economia romaneasca.

Discutiile privind transformarea Bucurestiului intr-un port dunarean dateaza inca de dinainte de 1990.

Fluviul Dunarea este al doilea ca lungime intre fluviile Europei, dupa Volga, avand o lungime de aproximativ 2860 km. O portiune de 1075 km din lungimea Dunarii, adica o treime, traverseaza Romania. Dunarea traverseaza zece tari (Austria, Bulgaria, Croatia, Germania, Ungaria, Republica Moldova, Slovacia, Romania, Ucraina, Serbia) si trece prin patru capitale de stat: Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad.