Potrivit informatiilor furnizate de Agentia Regionala de Dezvoltare Nord-Est, cele patru contracte de finantare au fost semnate in perioada martie - mai 2010, proiectele avand o valoare totala de peste 58 milioane lei, din care 11 milioane lei reprezinta cofinantarea beneficiarilor.

Cea mai mare finantare nerambursabila, de 20 e milioane de lei, a fost obtinuta de manastirea Dragomirna, lacas de cult construit la inceputul anilor 1600. Proiectul, in valoare totala de 25,6 milioane de lei, consta in restaurarea si conservarea patrimoniului cultural, dar si in modernizarea infrastructurii conexe.

Parohia "Sf. Sava", una dintre cele mai vechi biserici din Iasi, a castigat 15,6 milioane de lei pentru reabilitare si integrare turistica, lacasul de cult facand parte din patrimoniul national al monumentelor istorice.

Manastirile Moldovita si Sucevita au semnat contracte pentru restaurarea si conservarea patrimoniului cultural si modernizarea infrastructurilor conexe, in valoare de peste sapte milioane lei si, respectiv, 6,3 milioane lei.

Fondurile europene au fost obtinute prin POR 2007 - 2013, in cadrul domeniul major de interventie 5.1, privind restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe.

In cadrul DMI 5.1 au fost depuse 24 de proiecte de catre solicitanti de fonduri nerambursabile din Regiunea de Nord-Est, in valoare de 82 milioane de euro, suma ce depaseste cu 118% alocarea financiara.