Miliardarii din Emiratele Arabe au pus la cale o noua investitie prin care sfideaza natura si legile fizicii. Este vorba despre o partie artificiala indoor, deschisa in Dubai, in care se poate schia in orice moment, chiar daca afara sunt 45 de grade .

Prima partie de schi deschisa in desert, si nu pe nisip, asa cum si-ar imagina unii, ci chiar pe zapada, se afla in Dubai. In cadrul unui urias complex, Mall of the Emirates, o investitie care se ridica la un miliard de dolari, a fost inaugurat un centru pentru sporturi de iarna, dotat cu 5 partii, de toate dificultatile, zone pentru agrement, instalatie de telescaun, totul intr-un impecabil decor hibernal.

Constructia-gigant, de 85 de metri inaltime, o capodopera a ingineriei mondiale, a avut nevoie de aproximativ 1.000 de muncitori pentru a deveni cea de-a treia statiune de schi indoor din lume si cea mai moderna. Din nisi-purile desertului din zona Golfului Persic se ridica acum o uriasa constructie - formata din magazine, hoteluri si alte cladiri comerciale -, in mijlocul carora troneaza o forma ciudata, un soi de cocon misterios. In interiorul acestuia se afla o suprafata imensa acoperita cu zapada, care reconstituie un peisaj alpin, cu pante mai mult sau mai putin abrupte, cascade inghetate, brazi si multa zapada. Partia principala are o lungime de 400 de metri, acoperisul simuleaza aproape perfect culoarea unui cer innorat, zapada cade tot timpul din nori, iar instalatia de transport pe cablu cara sarguincioasa schiorii in varful muntelui.

Directorul executiv al complexului, Phil Taylor, sustine ca ideea construirii acestei statiuni nu a fost legata doar de schiatul propriu-zis, ci si de dorinta de a aduce activitatile de iarna si jocul in zapada in viata unor oameni care nu au avut niciodata ocazia sa vada asa ceva.
Profilul partiilor este unul destul de domol, pentru a fi evitat riscul unei avalanse, dar diferenta de nivel atinge 60 de metri. Sub partie au fost amenajate vestiare, spatii de joaca pentru copii, tobogane si o pestera de gheata. Exista si o trambulina pentru snowboard, iar la baza partiei a fost deschisa o cafenea (St. Moritz Caf) pentru ca sportivii amatori sa se poata incalzi intre doua coborari.

Mai multi turisti dect la Predeal

Intreaga constructie se intinde pe o suprafata de 22.500 de metri patrati si are nevoie de 6.000 de tone de zapada, asezata intr-un strat de 50 de cm, pentru a functiona la capacitate maxima, respectiv 1.500 de vizitatori simultan. Pentru o zi obisnuita Phil Taylor asteapta in jur de 3.500 de persoane - cu un varf de 5.000 in zilele aglomerate (cu mult mai multi decat se afla pe partie la Predeal intr-o zi de weekend) - care vor plati pentru doua ore (inclusiv echipament complet) circa 40 de dolari. Se estimeaza ca numarul total de turisti va ajunge la aproximativ 500.000 pe an, adica in jur de 20 de milioane de dolari incasari anuale din bilete.

Instalatiile speciale trebuie sa produca peste 30 de tone de zapada in fiecare noapte pentru a inlocui stratul subtiat, iar temperatura variaza intre -7 grade, noaptea, si -1 grad, ziua. Vizitatorii din mall au posibilitatea, in timp ce-si fac cumparaturile in pantaloni scurti, sa priveasca imensa partie, vizibila de altfel si de la ferestrele hotelului construit in cadrul aceluiasi mall.

Materialele sportive aflate la dispozitia turistilor sunt cumparate in exclusivitate de la firma Rossignol, iar instructorii de schi sunt adusi din cele mai titrate statiuni din Europa si Statele Unite ale Americii.
Deschiderea partiei Ski Dubai a fost amanata cu aproape o luna din cauza imposibilitatii constructorilor de a se aproviziona cu materiale de constructie. Furnizorii din zona au anuntat, la randul lor, ca ritmul intens in care se construieste in Dubai face ca datele de livrare sa nu mai poata fi respectate.

Nimic nu se pierde, totul se castiga

Sistemul care produce zapada are o eficienta ridicata, daca tinem cont de faptul ca doar 10 % din costuri sunt datorate energiei necesare racirii si producerii de zapada proaspata. Aerul rece obtinut din topirea zapezii va fi trimis in conductele de aer conditionat ale mall-ului, iar apa rezultata va fi folosita pentru udarea gradinilor. Tunurile de zapada vor produce, la o inaltime de 20 de metri deasupra partiei, vapori de apa care se vor transforma in fulgi de zapada datorita temperaturii. Sub stratul de zapada va exista permanent un strat de gheata realizat de un sistem de racire, astfel incat zapada de pe partie va fi perfecta pentru schiat in fiecare secunda.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri