In perioada iunie - august 2010, varful de sezon al litoralului romanesc, incasarile hotelului de patru stele IAKI din Mamaia, detinut de fostul fotbalist Gheorghe Hagi, vor atinge valoarea de 6,5 milioane lei, in crestere cu 30% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit Ancai Nedea, directorul general al hotelului.
“In iunie am raportat venituri de 1,7 milioane lei, iar in iulie 2,2 milioane lei. Estimam ca in august, pe fondul unui grad mediu de ocupare estimat la 90%, vom ajunge la incasari de 2,6 milioane lei”, a declarat, intr-un interviu acordat Wall-Street, Anca Nedea (foto).

In vara acestuia an, hotelul detinut de Hagi a practicat tarife intre 120-140 euro pe camera, in timpul saptamanii, si de 140-160 euro in weekend, mult peste preturile afisate de hotelurile de 4 si 5 stele de pe litoralul bulgaresc. “Intr-adevar, in varf de sezon, tarifele sunt ridicate din cauza faptului ca litoralul romanesc le ofera investitorilor un timp extrem de redus de a face bani intr-un an (1 luna - 1 luna si jumatate). Chiar si in aceste conditii, cred ca toate serviciile oferite de hotelurile de pe litoral ar trebui sa se ridice la pretentia banilor ceruti”, explica sefa IAKI.

In 2009, unitatea a fost modernizata in urma unei investitii care s-a ridicat la 5,5 milioane de euro, suma alocata pentru dezvoltarea a 24 de camere, a unui restaurant de 270 de locuri, renovarii etajelor si decoratiunilor interioare. In prezent, hotelul opereaza 122 de camere, totalizand 244 de locuri.

Lipsa banilor ii face pe romani sa isi scurteze vacantele

In vara aceasta, durata medie de sedere a tursitilor care se cazeaza in cadrul luxosului hotel din Mamaia a scazut pana la 4 - 5 nopti, fata de sejururile clasice de 7 pana la 10 nopti de anii trecuti.

“Este evident pentru tot litoralul ca scade progresiv durata de sedere, fie ca este vorba de turistii care vin in concediu, fie de cei de weekend. Acest fenomen se explica prin lipsa resurselor financiare. Acum romanii muncesc mai mult pentru mai putini bani”, adauga Nedea.

Pana si turistii de weekend care vedeau 2-3 zile dispusi sa cheltuie cat pentru o saptamana intreaga s-a redus considerabil. “Turistii nu mai au aceeasi disponibilitate de a pierde timpul si de a cheltui banii in cluburi, mai degraba prefera un cadru mai calm, de atmosfera, un ambient placut si servicii mai atente. In schimb, a crescut numarul celor cu familie, al oamenilor de business, care isi fac concediul sau isi iau un repaus de weekend pe litoral si al strainilor”.

Principalii competitori ai hotelului detinut de Gheorghe Hagi sunt Vega, Rex si Golden Tulip.

De ce nu vin turistii straini pe litoralul romanesc

Incepand din acest an, IAKI are oaspeti din afara tarii si sub forma de turism organizat, prin tour-operatorii cu care a incheiat contracte, dar tot pe tip individual. “Turistii straini sunt foarte incantati de locatia noastra, au incluse tot felul de facilitati pe care le gasesc si in alte locatii din lume”, mai spune Nedea.

Cei cativa turisti strani prezenti pe litoralul romanesc reprezinta insa o picatura intr-un pahar cu apa. “Pentru a atrage un numar mai mare de turisti straini avem nevoie de un aeroport care sa fie intr-adevar folosit, de sprijin si flexibilitate din partea companiei Tarom, terminarea autostrazii, refacerea infrastructurii, marketing pe statiune si de tara sau de personal instruit”, este de parere reprezentanta IAKI.

O alta problema, in viziunea lui Nedea, este lipsa unei zone de shopping in Mamaia. “Nu exista un bazar adevarat cu specific local, o zona de shopping centralizata. In ultima vreme, Tomis Mall si zona de centru au cazut complet, in Tomis ramanand numai magazine gen outlet, iar restul s-au inchis”.

Turismul istoric, lipseste, de asemenea, cu desavarsire in Constanta si Tulcea. “Judetele Constanta si Tulcea detin foarte multe obiective istorice, situri arheologice, care nu sunt deloc exploatate. Acelasi lucru este vorba si despre lacasele de cult. Peisajele din zone precum Adamclisi sau Oltina sunt superbe”, sustine Nedea care adauga si dependenta totala de vreme la lista de minusuri a litoralului romanesc. “Pe litoral, nu exista entertainment in-door precum cinematografe, sali de jocuri, locatii de practicare a sporturilor in-door, sau spectacole de divertisment care i-ar putea atrage pe turisti atunci cand nu este vreme buna de plaja”.

Anca Nedea (32 de ani), a preluat conducerea hotelului din IAKI in februarie anul acesta. Ea a ocupat, in perioada 2007 - sfarsitul lui 2009, functia de director general la hotelurile Europa si Astoria din Eforie Nord, detinute de omul de afaceri George Copos. Nedea a intrat in grupul Ana Hotels inca din 2002 pe pozitia de economist.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri