Turismul mondial a crescut si in 2005, chiar daca ritmul s-a redus fata de cresterea anterioara. Numarul total al turistilor inregistrati anul acesta la nivel mondial ar putea atinge impresionanta valoare de 800 de milioane, centralizarea exacta urmand sa fie realizata la inceputul anului viitor.

Una dintre primele concluzii arata ca dezastrele, atentatele si bolile nu i-au impiedicat pe oameni sa-si viziteze destinatiile preferate.
Ultimele analize ale Organizatiei Mondiale a Turismului, dar si datele publicate de tarile implicate intens in activitatea turistica la nivel global arata ca acest an va fi un nou record, chiar daca impresionanta crestere de 10% din 2004 nu va mai fi atinsa.

Potrivit datelor oficiale existente in acest moment, previziunile facute de specialisti se confirma, rata de crestere fiind situata in intervalul 5-6%. Primele concluzii demonstreaza ca evenimentele produse in acest an, atat catastrofele naturale, de genul uraganului Katrina sau gripei aviare din Asia, cat si atentatele petrecute in diverse locuri ale lumii nu au indepartat turistii, cel putin nu pe termen lung. Micile reculuri semnalate in perioadele producerii respectivelor evenimente au fost urmate de redresari, turistii nerenuntand la planurile de vacanta.

Franta, cea mai vizitata

Cea mai vizitata tara din lume continua sa ramana Franta, cu o cota de piata de aproape 10% din totalul vizitelor inregistrate, urmata, pe podium, la ceva distanta, de Spania si SUA. Franta se apropie, chiar daca incet, de pragul de 80 de milioane de turisti anual, in timp ce contracandidatele sale la prima pozitie se afla inca in jurul valorii de 50 de milioane. SUA si-au continuat ritmul de atragere a turistilor, situat la valori peste media globala, dar fenomenul China ii ameninta locul in top 3. Ultimii ani au insemnat o uriasa atractie exercitata de cel mai populat stat de pe glob, cresterea de 26% de anul trecut fiind urmata de una apropiata in 2005. Mai mult, calcularea valorilor exacte in perioada urmatoare ar putea conduce la o rasturnare a situatiei, asa cum s-a petrecut in urma cu un an, cand Chi-na a depasit Italia, aflata acum pe locul 5. In clasamentul celor mai vizitate tari urmeaza Marea Britanie, Hong Kong, Mexic, Germania si Austria, ultimele doua avand valori aproape egale, dar cu tendinte de crestere mult mai mari in dreptul Germaniei.

In ansamblu, cele mai insemnate cresteri le-au inregistrat regiunile din America Centrala, Asia de Nord-Est si America de Sud, in timp ce Europa (cu o pondere de peste 50% din totalul de turisti la nivel mondial) si Orientul Mijlociu au crescut moderat, cu valori sub medie.

Croatia, destinatia anului

Dincolo de valorile absolute, obtinute de statisticieni pe baza unor documente oficiale, Lonely Planet, cel mai mare editor de publicatii turistice, a stabilit, inca din luna ianuarie, ca destinatie a anului 2005 Croatia, principalele criterii de departajare fiind cultura, istoria, bucataria locala, diversitatea si, nu in ultimul rand, calitatea serviciilor si costurile.

Sunt luate in considerare si cresterile surprinzatoare, reconstructiile de succes ale unor destinatii turistice, cu efecte la nivelul serviciilor oferite vizitatorilor. Acesta este motivul pentru care Croatia, plasata in 2004 pe locul 4, a ajuns sa domine clasamentul destinatiilor mondiale. Celelalte tari care au impartit topul in 2005 sunt China, Argentina, SUA, Italia si Costa Rica, ultimele doua aflandu-se la egalitate. Pana la publicarea, in primele zile ale lui 2006, a listei cu destinatiile anului viitor, sa tinem cont de faptul ca Romania a fost aleasa de revista Vogue, in cadrul unui top realizat anual, Destinatia anului 2006, motivatia jurnalistilor fiind legata de atractiile oferite in primul rand de Delta Dunarii - Noua Zeelanda a Europei, aflata la doar trei ore de zbor cu avionul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri