Cel mai important hotel de cinci stele din Romania este motiv de razboi intre cipriotii de la ONT si omul de afaceri Fathi Taher
ONT Carpati detine 30% din actiunile Marriott, cel mai profitabil hotel de cinci stele din Bucuresti. Pe deasupra, are o creanta de 28 de milioane de euro impotriva societatii care administreaza hotelul. si mai are un hotel in Sinaia. Pe toate acestea le-a pus gaj la o banca cipriota pentru un credit de trei milioane de euro!

Ca sa intelegeti mai bine: nu vi s-ar parea cel putin ciudat ca o persoana care cumpara un televizor in rate sa garanteze nu doar cu apartamentul de bloc din Titan, ci si cu o vila luxoasa in centrul Capitalei? Pe scurt, cam asta a facut ONT Carpati saptamana trecuta, cand a pus pe jar piata hoteliera cu un anunt sec dat pe Rasdaq. Daca n-ar fi fost vorba de Marriott, anuntul ar fi trecut cu siguranta neobservat. Insa este vorba de cel mai rentabil hotel din Romania, a carui cifra de afaceri va ajunge in acest an pana la 45 de milioane de euro, dupa estimarile omului de afaceri Fathi Taher, care controleaza hotelul. Hotel care face, mai spune Taher, nici mai mult nici mai putin de 200 de milioane de euro, bineinteles daca n-ar fi grevat de datorii de 170 de milioane.

Cu alte cuvinte, procentajul de 30% detinut de ONT Carpati ar valora 60 de milioane de euro. Numai ca Societatea Companiilor Hoteliere Grand (GHES), care administreaza hotelul, a contractat in anul 2000 pentru renovarea cladirii un credit garantat de stat de 108 milioane dolari la un consortiu de banci din Austria. Asa ca, de cinci ani incoace, tot profitul hotelului merge spre bancile austriece.

Stelios Thoma, vicepresedintele ONT Carpati, spune suparat ca nu a primit deloc dividende de la Marriott, asta pe langa faptul ca GHES le datoreaza 28 de milioane de euro. Suma reprezinta contravaloarea cladirii, la acea vreme carcasa neterminata a unei cladiri comuniste. ONT, pe atunci societate de stat, a contribuit la aceasta afacere cu cladirea, data sub forma de imprumut. Numai ca in contract se prevede faptul ca ONT-ului i se vor rambursa banii numai dupa ce GHES va termina de platit creditul catre banci. Cand se va intampla asta? Teoretic, creditul trebuia achitat pana in 2010, insa a fost deja rescadentat o data in 2003. Acum, ONT incearca la randul sau reesalonarea creditului, in speranta ca va vedea ceva din banii datorati de GHES. Avem un proces cu Societatea Companiilor Hoteliere Grand
(GHES), proprietarul Marriott, pentru aceasta datorie, afirma Thoma. Care se plange ca pana acum a investit bani in afacerile de la ONT, fara sa primeasca nimic in schimb. Am investit 4,2 milioane de euro in modernizarea hotelului New Montana, pe care acum il evaluam la cinci-sase milioane de euro, spune seful de la ONT.

Tot pentru modernizari, dar si pentru a achita taxele catre stat, Thoma spune ca ONT Carpati a fost nevoita sa contracteze un imprumut de trei milioane de euro de la banca cipriota Bank of Cyprus Public. La o cifra de afaceri de 2,9 milioane euro pe 2004, ONT a inregistrat pierderi de circa un milion de euro, avand datorii totale de 3,8 milioane de euro.
La randul sau, Taher spune ca nu ar fi corect fata de banci sa achite datoria ONT mai repede decat prevede contractul si nu intelege de ce ONT nu mai are rabdare.

A doua zi dupa ce au cumparat ONT, cei de la New Marathon au venit la mine sa-mi vanda partea lor de 30% din Marriott pentru suma de 30 de milioane de dolari. I-am refuzat, spune Fathi Taher, care sustine ca in ultimii ani a mai cumparat cam jumatate din participatia Strabag la Marriott. Cipriotii de la New Marathon au cumparat ONT Carpati in anul 2000 pentru suma, spune Taher, de numai 2,5 milioane de euro. Obligatia ONT era sa vina cu investitii de circa 1,5 milioane de dolari. Prin 1998, cei de la ONT si-au dat seama ca nu au aceasta suma. si atunci a aparut omul de afaceri Fathi Taher, care s-a obligat sa investeasca el milionul si jumatate de dolari, in schimbul a 15% din actiunile Marriott, pe care i le-a cedat ONT, spune Stelios Thoma.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22351&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri