Ministerul Transporturilor a depus o cerere la Comisia Europeana pentru obtinerea unei finantari de 150 milioane euro, prin Programul Operational Sectorial de Transport, pentru proiecte de infrastructura privind siguranta circulatiei pentru aeroporturile cu trafic de sub un milion de pasageri pe an.

"Am depus la Comisia Europeana o cerere pentru o schema de finantare din Programul Operational Sectorial de Transport (POST) pentru proiectele care tin de siguranta circulatiei, cum ar fi reabilitarea pistelor si a platformelor", a declarat directorul general al Directiei de Aviatie Civila din Ministerul Transporturilor, Catalin Radu, potrivit Mediafax.

Pentru a obtine finantare, aeroporturile trebuie sa depuna proiecte a caror valoare sa nu depaseasca 40 milioane de euro.

"Majoritatea aeroporturilor au deja proiectele, iar noi am elaborat Ghidul Solicitantului, care este acum in varianta de draft. Daca valoarea totala a proiectelor eligibile va depasi 150 de milioane de euro, vom incerca sa suplimentam fondurile de la alte proiecte din POST unde exista surse necheltuite", a spus Radu.

El a adaugat ca saptamana viitoare se va deplasa la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii europeni, iar in cateva saptamani va veni si raspunsul Comisiei.

"Sunt primele proiecte din sectorul aviatic cu finantare de la Uniunea Europeana. Pana acum prioritare au fost proiectele pentru drumuri si calea ferata. Noi incercam sa obtinem o finantare de 100% a proiectelor, in caz contrar va trebui sa asiguram o cofinantare", a mai spus Radu.

In Romania exista 16 aeroporturi, din care patru sunt in subordinea Ministerului Transporturilor. Din cele 16 aeroporturi doar Otopeni si Baneasa inregistreaza un trafic de peste un milion de pasageri pe an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
Transporturile cer bani europeni pentru autostrada Sibiu-Pitesti