Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) vrea sa transfere alte 3.615 apartamente ANL din proprietatea publica a statului in cea privata a statului, pentru ca unitatile respective, construite prin programul de locuinte destinate inchirierii, sa poata fi vandute celor care le ocupa.

Locuintele sunt incluse in anexa unui proiect de hotarare de Guvern, elaborat de Ministerul Dezvoltarii.

Consiliile locale din raza administrativ teritoriala in care sunt amplasate locuintele vor stabili valorile de vanzare si vor efectua operatiunile de publicitate imobiliara, potrivit proiectului.

Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), aflata in subordinea Ministerului Dezvoltarii, deruleaza un programul guvernamental pentru constructia de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii.

Prin Legea 89/2008 s-a prevazut vanzarea locuintelor, iar ulterior prin OUG 14/2010 s-a stabilit ca apartamentele sa poata fi cumparate de chiriasii acestora dupa un an de inchiriere neintrerupta, fata de trei ani, cat era specificat anterior.

"Odata cu adoptarea prezentului proiect de hotarare a Guvernului se creaza cadrul juridic pentru vanzarea a 3.615 de locuinte, pe langa cele 11.863 de locuinte (...) trecute deja in proprietatea privata a statului, urmand ca, esalonat, pe masura adoptarii hotararilor consiliilor locale de trecere a locuintelor in proprietate publica a statului, sa se initieze si alte proiecte de hotarari ale Guvernului pentru trecerea in proprietatea privata a statului a celorlalte locuinte", se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului.

Autorii documentului arata ca locuintele pentru care consiliile locale raspund negativ la solicitarea Guvernului nu se pot vinde si raman in proprietatea publica a unitatilor administrativ-teritoriale, fiind exploatate in exclusivitate in regim de inchiriere.

Aprobarea proiectului va conduce, prin altele, la dezvoltarea fondului de locuinte, crearea de noi locuri de munca si va permite sustinerea firmelor din domeniul constructiilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si