Cei mai multi turisti romani sunt dispusi sa cheltuiasca in acest an intre 300 si 500 de euro de persoana pentru vacante, dupa ce in 2010 acestia au alocat bugete mai mici pentru concedii fata de anii precedenti, arata un sondaj realizat de site-ul ivox.ro si citat de Mediafax.

Astfel, 34,61% dintre persoanele care au participat la sondaj au declarat ca pot aloca in acest an intre 300 si 500 de euro, in timp ce pentru 19,37% dintre romani bugetele pentru vacante variaza intre 500 si 1.000 de euro, iar aproape 10% planuiesc sa aloce peste 1.000 de euro pentru vacante.

In acelasi timp, 30,65% dintre respondenti vor cheltui mai putin de 300 de euro pentru vacante, iar 5,71% au declarat ca nu vor avea vacanta.
Sondajul mai arata ca anul trecut peste 47% dintre romanii intervievati si-au petrecut vacanta in tara, 17,09% in strainatate, iar 12,72% au ales atat destinatii interne cat si externe. Totodata, un procent de 23,16% dintre romani nu au mers in vacanta anul trecut.

"Dintre cei care au avut vacanta atat in tara, cat si in strainatate, 19% nu au un venit propriu, 33% au un venit sub 1.500 de lei si 48% un venit de peste 1.500 de lei. Pentru cea mai mare parte a respondentilor bugetul vacantei din 2010 a reprezentat o suma mai mica decat cea alocata in anii precedenti - 34,61%. Totusi, un procent apropiat de respondenti au declarat ca suma a fost aproximativ aceeasi - 30,34%", potrivit sondajului.

Datele mai arata ca o mare parte a respondentilor (38,83%) isi organizeaza singuri vacantele, fara a apela la serviciile unei agentii de turism. Nivelul de fidelizare fata de o anumita agentie este de asemenea redus, in conditiile in care peste 80% dintre respondenti schimba agentia in functie de oferte.

In ceea ce priveste unitatile de cazare, rezultatele sondajului arata ca atunci cand merg in tara romanii prefera pensiunile, iar in strainatate aleg hotelurile.

Principalele avantaje percepute in privinta vacantelor in strainatate sunt serviciile oferite de mai buna calitate, activitatile de vacanta mai diverse, obiectivele turistice mai numeroase, preturile mai reduse si accesibilitatea mai mare ca urmare a aglomeratiei reduse. Astfel, 91,41% dintre respondenti considera ca serviciile oferite in strainatate sunt de mai buna calitate decat cele din Romania.

La sondajul realizat de site-ul ivox.ro au participat 4.120 de persoane, care si-au exprimat asteptarile pe care le au de la vacanta lor si caracteristicile pe care le considera importante in alegerea unei anumite destinatii de vacanta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
2016, cel mai bun an pentru turismul romanesc
Setari Cookie-uri