Pretul transportului este unul dintre cele mai importante aspecte atunci cand cumperi online, indiferent de industrie, clientul putand renunta la achizitie daca acesta este prea ridicat. Multe magazine online, in special din tarile dezvoltate, prefera sa isi micsoreze marjele de profit, dar sa ofere clientilor transport gratuit. Ce preturi practica insa marii retaileri de mobila din Romania, in frunte cu IKEA, companie intrata recent in zona de eCommerce?

Wall-Street.ro a analizat si comparat preturile practicate de IKEA, Mobexpert, Elvila si Casa Rusu, jucatori majori pe piata de mobilier, analizand in ce masura renteaza, pecuniar vorbind, sa achizitionezi produse pe Internet.

IKEA practica un sistem de transport bazat pe un pret fix indiferent de numarul de produse comandate, 49 de lei, la care se adauga 1 leu/kilogram. Am simulat o comanda pe IKEA.ro, cumparand un pat, o saltea, o lustra si o mobila de mici dimensiuni pentru TV, toate in valoare de circa 3.800 de lei.

La acest pret se adauga insa transportul, care s-a ridicat la 210 lei – 49 lei pretul fix, plus 161 de lei, echivalentul in kilograme transportate.

Avantajul major pe care il are insa IKEA fata de concurenti este faptul ca transporta oriunde in tara, acest pret putand fi considerat acceptabil de cei care stau in zone in care este dificil de achizitionat mobila. Pe de alta parte, preturile pentru transport sunt, conform calculelor noastre, printre cele mai ridicate din aceasta piata. Mai mult, in prezent IKEA nu accepta plata cu cardul si online sunt disponibile doar circa 70% din produsele care pot fi gasite in magazinul din Baneasa.

Cel mai probabil, la aceste preturi, romanii vor achizitiona mai ales produse usoare si de valoare medie-ridicata. Oficialii IKEA nu au spus ce asteptari au de la magazinul online al companiei.

Mobexpert

Retailerul romanesc de mobila Mobexpert practica de asemenea un pret fix/transport, indiferent de greutate. Acest pret variaza in functie de valoarea comenzii – sub 1.001 lei, transportul este de 49 de lei, intre 1.001 lei si 2.500 de lei pretul este de 69 de lei, in timp ce la comenzile de peste 2.500 de lei, transportul si montajul sunt gratuite.

La preturile de transport, optional, se poate adauga montajul, de 20 de lei in cazul produselor sub 1.001 lei si de 30 de lei, in cazul celor cu valoare intre 1.001 si 2.500 de lei.

Tarifele sunt valabile pentru livrarile realizate in orasele Bucuresti, Iasi, Suceava, Pitesti, Brasov, Sibiu, Oradea, Constanta si in limita a 30 de km in afara acestora.

Elvila

In cazul in care valoarea comenzii este mai mica decat 3.100 lei (cu TVA inclus) sau livrarea se realizeaza in afara oraselor in care exista magazine Elvila, retailerul taxeaza clientii cu 2,60 lei cu TVA / km dus-intors. Distanta maxima de livrare este de 60 km.

In cazul in care valoarea comenzii depaseste 3.100 lei (cu TVA inclus), serviciile de livrare si montaj sunt gratuite in incinta oraselor in care exista magazine Elvila. Pentru Bucuresti, aria de livrare gratuita cuprinde si localitatile limitrofe, precum Buftea, Chitila, Corbeanca, Voluntari sau Otopeni.

Daca valoarea comenzii este sub 3.100 de lei si transportul trebuie sa mearga 60 de km, pretum maxim pe care ar trebui sa il achite clientul este de 312 lei (2,60 lei x 120 km).

Pretul montajului se calculeaza ca procent din valoarea produselor care necesita montaj. Pretul minim perceput pentru montaj este 31 lei. Elvila accepta plata prin card, online.

Casa Rusu

Casa Rusu este singurul retailer de mobila care ofera transport gratuit, indiferent de valoarea sau greutatea transportului. Judetele acoperite de Casa Rusu sunt Timis, Ilfov, Arad, Bihor, Hunedoara, Cluj, Sibiu, Brasov, Arges, Buzau, Neamt, Constanta, precum si in Bucuresti. Si acest retailer a implementat plata cu cardul online.

Concluzii:

Daca luam in calcul exclusiv pretul de transport, daca va aflati in raza de acoperire Casa Rusu este cea mai convenabila companie la care puteti apela, avand transport gratuit, indiferent de valoarea comenzii sau greutate.

Daca doriti acoperire nationala, IKEA este singurul retailer major care livreaza in orice zone ale tarii. Mobexpert renteaza mai ales daca valoarea comenzii depaseste 2.500 de lei, in aceasta situatie montajul si transportul fiind gratuite. In cazul Elvila, este importanta distanta fata de cel mai apropiat magazin, precum si valoarea comenzii. Ramane de vazut cu ce preturi va intra in zona de eCommerce principalul concurent al IKEA, kika, compania care a anuntat anterior ca va incepe operatiunile de comert online cel mai tarziu in 2015.

Sursa foto: Shutterstock: mobila

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea eCommerce »


Setari Cookie-uri