Este “o moda” ca, intr-o frecventa care pare din ce in ce mai mare, retaileri precum Altex, eMag, Domo sau Flanco sa inventeze denumiri (semi)-exotice pentru zile intregi de reduceri similare Black Friday – Pink Days, Spring Black Friday sau Crazy Days sunt doar cateva dintre ele.

Toate companiile incearca sa capitalizeze pe marginea “sarbatorii oficiale” de la finalul lunii noiembrie si totodata sa “iasa in fata” in cautarile Google in sintagmele ce contin cuvintele “Black Friday”. Este o tendinta care cel mai probabil va continua si in urmatorii ani si clientii in cautare de reduceri ar trebui sa urmareasca aceste weekend-uri.

Pe de alta parte, aceste reduceri consecutive ar putea lovi pe termen lung in piata, clientii incepand sa astepte astfel de “sarbatori ale reducerilor” pentru a achizitiona produse, refuzand sa cumpere in afara lor. Ramane de vazut daca aceste strategii vor da sau nu roade, pe termen indelungat.

Altex, “Black Friday” de sezon

Altex, cel mai mare retailer electroIT de pe piata locala, a ales sa realizeze cate un Black Friday pentru fiecare sezon. Astfel s-au nascut “Black Friday de primavara”, “Spring Black Friday” (acelasi sezon, denumire in engleza si in romana, probabil ajuta la SEO), Summer Black Friday, acestea alaturandu-se reducerilor sezoniere sau punctuale. In general, reducerile ajung pana la 75% si vanzarile pe patru zile s-au ridicat la 6-6,5 milioane de euro.

eMag, “Revolutia Preturilor”

Unul dintre evenimentele similare cu Black Friday promovat intens de eMag este “Revolutia Preturilor”, cea mai recenta editie derulandu-se intre 25-27 septembrie. In aceasta perioada, vanzarile companiei au fost de 39 de milioane de lei, in crestere cu 30% fata de editia din luna iunie. O alta campanie pe marginea careia eMag capitalizeaza apetitul romanilor (si nu numai) pentru reduceri este “Crazy Days”, pe care compania o promoveaza de doi ani. “In plus, mai avem o campanie surpriza pe care o reeditam si anul acesta”, transmit oficialii companiei.

In medie, in perioada promotiilor similare Black Friday, vanzarile cresc de patru ori comparativ cu o perioada normala de vanzari in cazul eMag, spun reprezentantii companiei pentru wall-street.ro. “In cazul eMag, consideram ca ponderea evenimentelor de shopping fata de campanii care prezinta beneficiile oferitele clientilor a atins un echilibru”.

La Domo, totul este “Pink”

Alegand tot un termen in engleza, Pink, Domo si-a marketat de-a lungul anului zile de reduceri similare cu Black Friday. “Pink Monday” sau “Pink Days” au fost cuvinte de ordine in cazul retailerului, iar aceste evenimente au cuprins reduceri de circa 50% la peste 1.000 de produse din magazinele fizice si online.

Flanco, o viziune interesanta si diferita

In mod poate surprinzator, Flanco, companie cu actionariat comun cu eMag, spune ca pentru “ca Black Friday sa ramana un eveniment cu adevarat special, trebuie sa fie clar ca e un eveniment anual. Altfel se demonetizeaza”. Promotiile companiei sunt de obicei incheiate in parteneriat cu marii furnizori si sunt de formatl “primesti” sau “castigi”, putand fi sezoniere sau legate de anumite evenimente. “Privind in urma la calendarul de proiecte, nu cred ca avem vreo campanie care sa concureze serios cu Black Friday si nici nu cred ca asta este ideea”, spune pentru wall-street.ro Dragos Sirbu, CEO al Flanco.

In perioada Black Friday, Flanco vinde intr-un weekend cat intr-o luna si jumatate. In timpul evenimentelor de shopping sau al promotiilor, vanzarile cresc cu peste 40% fata de o perioada normala.

Intrebat daca campaniile de reduceri similare cu Black Friday se vor perpetua si chiar ar putea creste in proportii in 2015, directorul executiv al Flanco spune ca totul depinde de reactia consumatorilor. “In principiu, am constatat ca e important pentru ei sa «marcam» in calendar o perioada clara in care acordam reduceri mai mari pe mai multe categorii de produse. De obicei asta le atrage atentia si ii indeamna sa caute. Noi am legat de obicei aceste programe de branduri - fapt care deschide clientilor posibilitatea sa aleaga mai multe produse din aceeasi generatie sau gama, compatibile unele cu altele, si incurajeaza, si in acest mod, loialitatea”, mai spune Sirbu.

“Long tail-ul” vine puternic

Pe masura ce marii jucatori electroIT au lansat astfel de campanii, este de asteptat ca si “long tail-ul”, companiile mai mici cu activitate preponderent online, sa urmeze. F64 de exemplu, cel mai mare retailer foto, pluseaza in prezent pe Black Friday Pro care se va desfasura in perioada 24-26 octombrie. Elefant.ro a evitat in general “imitatii” de Black Friday, realizand promotii punctuale, la anumite game de produse, testand insa si denumirea de “Zilele Elefant” – cu reduceri de pana la 90% la carti, jucarii, parfumuri, genti si ceasuri.

Consideri ca aceste “Black Friday-uri” din timpul anului vor fi benefice industriei? Dar clientului final? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.

Unii din marii jucatori din ecommerce vor fi prezenti la retailArena, eveniment organizat de wall-street.ro intre 4 si 6 noiembrie. Afla noutatile la cald despre Black Friday la evenimentul organizat la Howard Johnson.