Incepand de marti, Google va schimba sistemul de ranking al site-urilor, favorizandu-le pe cele mobile friendly, acelea care pot fi usor accesate si parcurse pe smartphone-uri, fara grafica multa si flash, scrie presa internationala.

In anumite cercuri, aceasta miscare este denumita „Mobilegeddon”, mii de site-uri grabindu-se sa faca trecerea spre mobile. In teorie, daca in prezent esti pe locul 1 sau 2 in anumite cautari, daca site-ul tau nu este mobile friendly in cateva luni ar putea cadea pe locul 9 sau 10, lovind puternic in afacerile business-ului, spune Greg Sterling, analist independent.

„Pana la 40% dintre site-urile de top nu sunt in prezent mobile friendly”, spune Sterling. „Exista o categorie mare de oameni care a ignorat complet mobile-ul”. Google face aceste schimbari deoarece din ce in ce mai multi oameni folosesc acum smartphone-urile mult mai des decat desktop-urile.

Deci ce trebuie sa faci daca inca nu ai site-ul mobile friendly? Iata un numar de pasi:

  • In primul rand, verifica daca site-ul tau trece de testul Google. Gigantul american are o pagina speciala pentru acest lucru. Doar trece URL-ul si vezi daca trece. Daca da, relaxeaza-te; daca nu, citeste in continuare.
  • Suna-ti website host-ul. Multe companii au instrumente pentru a face tranzitia catre un website mobile friendly. GoDaddy de
  • exemplu, unul dintre cei mai mari furnizori din lume de adrese website si de hosting, ofera un instrument de reconstructie completa a website-ului si taxeaza doar 1$/luna pentru serviciu. Concurentul Bluehost are un instrument si mai rapid si potential mai ieftin. Pentru o plata de 25$, instrumentul goMobi construieste o versiune mai mica, mobila, a site-ului.
  • Apeleaza la un serviciu precum Dudamobile pentru un site robust, minimalist, al site-ului tau principal, cu mai multe imagini si mai putin text. Abonamentul incepe de la 5$/luna.
  • Angajeaza un om de IT sa iti personalizeze site-ul, eventual freelancer, facandu-l sa fie uneori chiar mai bun decat originalul.

In final, daca esti un business de mici dimensiuni si nu ai timp sa grabesti acest proces, nu te panica. Majoritatea cautarilor scot in evidenta, oricum, site-uri locale, asa ca daca esti un business din Valcea, de exemplu, oricum vei iesi in fata, la cautarile generate din acest oras. Cu toate acestea, este recomandat sa realizezi tranzitia spre mobile friendly cat mai rapid posibil.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea eCommerce »


Setari Cookie-uri