Shopping-ul online nu are frontiere, insa totusi conteaza din ce tara cumperi, unele avand risc mai ridicat de fraudare. Romania, din pacate, (in continuare) se claseaza pe un loc fruntas intre cele mai nesigure state din punct de vedere al tentativelor de fraudare.

Forter, companie care produce software de prevenire a fraudelor, a descoperit ca tarile unde rata de fraudare este mai ridicata au Internet de viteza mare insa economie slaba. Totodata, sunt si tari unde legislatia nu este inca foarte bine pusa la punct in ceea ce priveste frauda online – Romania se incadreaza, din pacate, perfect.

„Climatul economic instabil impinge oamenii la a frauda online”, spune Noam Inbar, vicepresedinte dezvoltare business la Forter. Compania a analizat peste 1 milion de tranzactii online ale mai multor retaileri din diferite industrii, apoi a calculat ratele de fraudare pentru fiecare stat in parte, bazandu-se pe plangerile comerciantilor si consumatorilor.

Totodata, fraudele de pe Android sunt de doua ori mai ridicate decat cele de pe iOS; faptul ca Android este un sistem de operare open source, deschis, este, in aceasta situatie, un lucru negativ. Iata cele mai sigure si cele mai riscante state de unde poti cumpara online.

1. Danemarca, cel mai sigur stat din lume

Danemarca ocupa primul loc in lista Forter, avand cea mai mica pondere de incercari de fraudare in tranzactii online anul trecut. Totodata, Danemarca a primit si cel mai mare scor in indicele transparentei conform Transparency International 2014; acest indice ia in calcul in principal lupta impotriva coruptiei.

2. Noua Zeelanda, a doua cea mai sigura tara pentru eCommerce

Noua Zeelanda are al doilea cel mai ridicat scor din partea Transparency International, dar si Forter, avand in vedere rata redusa de fraudare pe Internet.

HARTA - Perceptie asupra coruptiei

3. Finlanda, locul trei

Noam Inbar, vice of business development la Forter, noteaza ca Finlanda si alte tari din top au primit de asemenea note foarte bune si in perceptia de coruptie Transparency International 2014 – puteti vedea indexul aici.

4. Norvegia, Elvetia

Norvegia si Elvetia sunt ocupantele locurilor 4 si respectiv 5 in topul celor mai sigure tari in care poti face eCommerce.

5. Romania, locul cinci in cele mai NESIGURE tari din lume

Desi Europa are o rata de fraudare mai redusa decat media globala, Romania a intrat in top 5 cele mai nesigure tari din lume. Forter a descoperit ca circa 10% dintre tranzactiile online din tara au cuprins elemente periculoase. Aceste date contrazic insa statisticile locale ale PayU, cel mai mare procesator de plati, care a subliniat in mai multe randuri ca tranzactiile online in Romania sunt extrem de sigure, atata timp cat cumperi de pe site-uri legale.

Romania ocupa locul cinci in acest top (negativ), fiind depasita doar de Indonezia, Venezuela, Africa de Sud si Brazilia. In Indonezia, rata de fraudare este de 35%.

Cel mai mare cos de cumparaturi…

…se regaseste in Kuweit, urmat de Hong Kong si Emiratele Arabe Unite. Pe locul trei si patru se claseaza, ca valoare a cosului de cumparaturi, Arabia Saudita si respectiv Elvetia.

iOS sau Android?

Cele mai multe tranzactii online de pe mobile au loc de pe terminalele Apple (aproape 75% din total), urmat de Android, cu doar 22,2%. Alte sisteme de operare acopera doar 3% din total. Cu toate ca iOS domina, rata de fraudare de pe Android este mult mai mare (peste dublu fata de iOS).

Sursa foto: Shutterstock: Furt online

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea eCommerce »


Setari Cookie-uri