Naspers, investitor strategic in regiune

Naspers, investitor strategic in regiune

Gigantul sud african pare a fi cel mai activ in regiune, in aceeasi saptamana anuntand preluarea Avito, unul dintre cei mai mari jucatori eCommerce din Rusia, dar si vanzarea a doua companii cehesti, dupa ce una dintre ele era, initial, destinata sa fuzioneze cu eMag.

Naspers are 68% din platforma ruseasca Avito, companie care atrage 35 de milioane de vizitatori unici lunar, fiind astfel in top 10 site-uri din Rusia, ca trafic. Mai mult de 50% din traficul Avito vine din mobile, comparat cu 32% la inceputul anului precedent – o tendinta globala care se regaseste si in Romania, inclusiv la eMag.

Pe piata locala, compania a facut in 2012 o miscare extrem de inspirata, intrand in actionariatul celui mai mare jucator eCommerce din Romania. De atunci, valoarea de piata a companiei a crescut de peste doua ori, atingand 277 milioane de euro. In prezent, Naspers detine 74,2% din companie, in timp ce Iulian Stanciu are 25,8%.

O alta miscare care s-ar putea dovedi inspirata este achizitionarea OLX.ro (pe atunci Mercador.ro) si Tocmai.ro, cele doua platforme de anunturi, previzibil, fuzionand. Liderul de piata este urmat de Okazii.ro, companie care are cateva atuuri clare (market pentru persoane juridice, sistem de rating), insa inca incearca sa capitalizeze de pe urma lor.

Naspers detine de asemenea, integral, FashionDays.ro, companie cu sediul in Elvetia. FashionDays, cu prezenta exclusiv online, va finaliza curand fuziunea cu eMag, pe piata locala. Compania mai este prezenta in Polonia, Republica Ceha, Ungaria, Slovacia, Slovenia si Bulgaria. Citeste mai multe despre strategia companiei in interviul exclusiv cu bulgaroaica Evgeniya Markova.

Naspers are nu mai putin de 12 investitii in companii (start-up-uri dar si mature) in regiune, eCommerce-ul fiind principalul focus al sud africanilor. Compania detine actiuni si in PayU, cel mai mare procesator de plati din regiune. Pe langa zona eCommerce, Naspers are investitii internationale si in video entertainment, avand o prezenta puternica in special in Africa de Sud, unde detine cel mai mare serviciu pay-TV. Naspers detine de asemenea 29% din Mail.Ru Group, cel mai mare operator de retele sociale din Rusia.

New Century Holdings

New Century Holdings

NCH, reprezentat in Romania de Siminel Andrei, este prezenta pe plan local prin trei entiati – NCH Advisors, Lindsell Enterprises si Broadhurst.

Grupul american de investitii detine in Romania multiple business-uri, poate cel mai de succes fiind Vel Pitar, companie cu 7 centre de productie in tara si oferind produse de panificatie catre circa 6.000 de business-uri din Romania, incluzand supermarket-uri, magazine, spitale, scoli.

Tot in zona de offline, compania detine si Romarta, cu spatii totale de peste 400.000 de metri patrati in peste 25 de orase din Romania, dar si Metex Big SA.

Trecand in zona de online, este interesant ca principalele doua investitii ale NCH in tara, Active Soft si NetBridge, sunt detinute indirect de NCH, prin Metex Big SA si Romarta SA.

Recent chiar, Netbridge a trecut pe o noua firma, Bitfactor, actionariatul ramanand insa acelasi. Bitfactor detine Okazii.ro, fanionul companiei, dar si Auto.ro, Animale.ro, Trafic.ro, Myjob.ro (care reuneste mai multe site-uri de job-uri – n.r.), Hit.ro si altele.

Publisherul Active Soft detine Business24.com, Copilul.ro, e-refereate.ro, SfatulMedicului.ro sau Ele.ro.

O investitie inspirata a NCH in Romania a fost in Real Media Network SA, companie care detine Imobiliare.ro, cel mai important portal de inchirieri/vanzari din tara. Alte investitii care promit sunt Cinemagia.ro si Automarket.ro.

Pe alt plan, bancar, NCH are actiuni in cadrul Libra Bank.

3TS Capital Partners, investitii mici dar bine plasate

3TS Capital Partners, investitii mici dar bine plasate

3TS Capital Partners a realizat in ultimii ani multiple investitii pe plan local, majoritatea in companii promitatoare din online si in special eCommerce. Numirea lui Marius Ghenea, unul dintre cei mai experimentati antreprenori si investitori in zona de online din .ro, ca advisor la 3TS nu face decat sa intareasca pozitia fondului de investitii in zona de comert online.

Cea mai recenta investitie a 3TS este in 123contactform.com, s-a realizat prin Catayst Romania, cel mai important fond local de private equity pentru crestere si venture capital dedicat Romaniei, care sustine IMM-urile din sectorul Tehnologie – Media – Telecom (TMT). 123ContactForm ofera instrumente simple pentru construirea formularelor online cu functionalitati bogate, de la optiuni de design, la plati si gestionare a datelor.

De regula, 3TS Capital achizitioneaza pachete minoritare din firme, acest lucru intamplandu-se si in cazul Elefant.ro, cand Catalyst a achizitionat “putin peste 10%” din cel mai mare retailer de carte din tara, una dintre investitiile de viitor si care merita urmarita indeaproape.

O alta investitie in online si care nu este in eCommerce este cea din Green Horse Games a lui George Lemnaru, unul dintre antreprenorii romani specializati in jocuri sociale online.

In zona de publishing, 3TS a investit in Avocatnet.ro, achizitionand 30% din companie si, anterior, in Internet Corp., publisher-ul WALL-STREET.ro.

Fondul de investitii a realizat si cateva exit-uri spectaculoase in Romania, printre ele numarandu-se Axigen, Centrul Medical Unirea sau Avangate, precum si internationale – Orange.

Sursa foto: Shutterstock: Investitii