Pasiunea si norocul de a trai intr-o familie care l-a incurajat sa incerce, chiar daca va esua, au fost principalele lucruri i-au adus succesul in business lui Iulian Stanciu, CEO al eMag, grup cu operatiuni de retail online in patru tari.

„Cred ca sunt un norocos, am inceput prima afacere fix acum 18 ani, la jumatatea lunii martie. Am avut noroc pentru ca am avut parte de o educatie in care mi s-au cultivat valorile antreprenoriale care m-au ajutat in business. Am fost invatat ca esecul face parte din viata si din procesul de invatare. Am aflat din familie ca este bine sa incerci si ca poti gresi. Si am invatat sa accept provocari si sa inovez. Am fost norocos sa fac mereu ce imi place si sa fac lucrurile cu pasiune. Si pentru ca lucram cu pasiune mi-a crescut increderea. Pasiunea este cheie si daca la inceput faceam lucruri pentru bani- pentru ca nu aveam vreo viziune ca o sa schimb lumea, voiam sa imi iau o garsoniera si o masina-…dupa aceea am inceput sa ma gandesc la lucruri tot mai indepartate. Acum cred in continuare ca am multe de invatat pe masura ce iesim afara si incepem sa vedem contextul regional, global”, a explicat Stanciu in cadrul conferintei Romanian Business Leaders, organizatie care sustine antreprenoriatul.

Acesta a intrat in business in urma cu 18 ani cand a fondat alaturi de Sebastian Ghita, fost deputat al PSD-cel mai mare partid din Romania, compania de distributie de electronice Asesoft Distribution (actualul NOD, cel mai mare jucator in domeniul distributiei IT). Intre timp a incheiat coloborarea cu Sebastian Ghita, om de afaceri alaturi de care a investit in achizitia eMag si Flanco.

Astazi conduce operatiunile eMag, cel mai mare jucator din retailul online romanesc si o companie care in ultimii ani s-a extins in alte trei tari: Polonia, Ungaria si Bulgaria.

Copiii trebuie sa invete tehnologie din clasa intai

El a adaugat ca pentru ca tinerii sa aiba succes ca antreprenori ori angajati, statul ar trebui sa adapteze programa scolara pentru locurile de munca care se vor cauta pe viitor.

Citeste si:
Sefa Orange, despre paradoxul Romaniei, orase inteligente si strategii
La un ceai cu Liudmila...

„Probabil majortatea ne lovim de problema gasirii talentelor. Avem nevoie de statisticieni, de arhitecti de programe si sisteme. Sunt meserii noi pentru care nu face educatie in scoala. Copiii se pregatesc pentru ce exista acum sau exista acum zece ani. Trebuie sa se introduca foarte multa tehnologie. Cred ca IT-ul ar trebui invatat incepand cu scoala primara,la clasa a opta copiii trebuie sa stie faca un site sau o aplicatie, iar la facultate lucruri mai complicate precum arhitectura de sisteme. De asemenea, este nevoie de educatie antreprenoriala, sa invete lucruri despre taxe", a explicat Iulian Stanciu.

Potrivit acestuia prin principalul obstacol in calea antreprenoriatului este coruptia.

"Trebuie sa fie zero coruptie la nivelul antreprenoriatului. De asemenea, educatia este un obstacol. Guvernul ar trebui a trateze educatia ca pe o prioritate strategica nationala. Apoi, educatia la tara…daca ne uitam la natalitate, o sa vedem ca natalitatea la oras este mult mai mica decat la tara. Iar cei care sunt viitori antreprenori vin din mediul acesta. Trebuie sa educam copiii de la tara pentru ca la oras se mai face scoala, parintii se preocupa de acest lucru, dar la tara nu”, spune seful eMag.

Citeste si:
Cum isi pregateste eMAG viitorii lideri si cum isi motiveaza angajatii
Cum isi pregateste eMAG...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea eCommerce »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Liderii din business pe care Premierul ar trebui sa ii consulte