Ce trebuie sa faca IMM-urile dupa ce finalizeaza proiecte finantate din bani europeni

Un proiect finantat din fonduri europene nerambursabile continua si dupa finalizarea procesului de implementare. Antreprenorii risca sa se trezeasca in situatia in care sa fie nevoiti sa ramburseze intreaga suma contractata, daca nu ating parametrii prevazuti in textul proiectului.

“Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faca proprietarul unui IMM, dupa ce a implementat un proiect finantat din bani europeni, este sa arhiveze si sa indosarieze toate documentele, pentru a le pastra pana in 2021”, spune Alina Chiriac, consultant senior in cadrul ProFond Management, firma specializata in oferirea de servicii de consultanta pentru atragerea de fonduri europene.

Chiriac lucreaza si pentru Ascendis, un IMM activ in industria de training, cu afaceri de 3,2 mil. euro in 2009, care a obtinut in 2008 o finantare in valoare totala de aproape 2 mil. euro, din care 95% reprezinta fonduri nerambursabile, pentru un proiect care se desfasoara in perioada 2009-2010.

Scopul principal al proiectului este oferirea de traininguri angajatilor din alte microintreprinderi.

“Proiectul celor de la Ascendis trebuie sa se finalizeze in octombrie sau noiembrie. Dupa faza finala de implementare, urmeaza evaluarea rezultatelor. Ulterior, aceste rezultate sunt centralizate si promovate la nivel national”, mentioneaza Chiriac, ce are o experienta de sase ani in accesarea de fonduri PHARE (fonduri europene de preadere acordate Romaniei).

Consultantul a inceput colaborarea cu furnizorul de servicii profesionale in 2007, pentru a gestiona banii europeni pe care urma sa-i primeasca IMM-ul.

Proiectul Ascendis s-a desfasurat in trei etape. Primul pas a constat in realizarea unei cercetari care a aratat ce nevoi de dezvoltare exista in microintreprinderi.

Ulterior, rezultatele cercetarii au fost promovate in cadrul mai multor evenimente regionale, organizate in marile orase ale tarii. In ultima etapa, care se desfasoara in prezent, furnizorul de training va demara pregatirea practica a 1.600 de angajati si antreprenori.

Din totalul finantarii, firma a cheltuit, pana in prezent, 1,3 mil. euro.

Mecanismul fondurilor europene presupune ca beneficiarii sa cheltuiasca bani din propriul buzunar, investitia fiind decontata ulterior in mai multe etape. Totusi, cei care nu dispun de sumele necesare demararii proiectului pot solicita o prefinantare.

Micii intreprinzatori care opteaza pentru o finantare europeana nerambursabila trebuie sa obtina, la finalizarea proiectului, toate avizele si aprobarile necesare executiei programului, daca aceastea nu le-au fost cerute pe parcursul derularii.

“La terminarea proiectului, consultantul trebuie sa il atentioneze pe beneficiar despre eventualele probleme care pot aparea. Totodata, in cazul proiectelor de investitii, beneficiarul nu trebuie sa vanda proiectul care a facut obiectul finantarii, mai devreme de cinci ani. De asemenea, autoritatea de management (institutie din mediul public care administreaza fondurile europene – n.red.) face vizite periodice de monitorizare a rezultatelor proiectului”, mentioneaza Chiriac.

De multe ori, anumite proiecte cu finantari europene esueaza din cauza ca micii antreprenori privesc cu o anumita simplitate procesul si nu dau foarte multa importanta contractului de finantare.

“Uneori, unii antreprenori nu reusesc sa obtina banii necesari cofinantarii, desi la discutiile preliminare cu firma de consultanta spun ca nu sunt probleme financiare. Altii nu au o dimensiune adecvata asupra duratei proiectului. Totusi, exista si destui antreprenori care privesc lucrurile cu foarte mare atentie. In implementarea unui proiect, hartiile trebuie sa primeze, adica antreprenorii trebuie sa fie atenti la fiecare detaliu”, declara Chiriac.

Pe de alta parte, in unele proiecte si consultantii au o mare parte de vina, deoarece urmaresc doar sa scrie proiectul, fara a explica beneficiarului care sunt riscurile procesului de implementare a proiectului.

Pana acum, foarte multi consultanti s-au specializat doar in scrierea proiectelor, nu si in acordarea de asistenta pe durata implementarii, din cauza unui volum ridicat de munca. Scrierea unui proiect de fonduri europene dureaza, in medie, 2-4 saptamani.

In functie de complexitatea proiectului si de dimensiunea finantarii, consultantii de pe piata locala specializati in fonduri europene castiga 2-10% din valoarea totala a proiectului doar pentru scrierea acestuia, la care se adauga 2-10% din valoarea totala pentru implementare.

UE pune la dispozitia Romaniei fonduri structurale de peste 27 de miliarde de euro prin intermediul a noua programe operationale.

IMM-urile pot accesa bani europeni doar prin trei programe operationale, respectiv Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) , Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE) si Programul Operational Regional (POR).
Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Proprietar de IMM-uri, caut iesirea din criza »Citeste si
Romania, rata de absorbtie a fondurilor europene de 32%, sub media UE