In timp ce antreprenorii romani se chinuiesc fara prea mult succes sa atraga fonduri europene, investitorii polonezi deja se gandesc sa vina in Romania sa realizeze proiecte finantate din fonduri europene. Polonia este singurul stat din Uniunea Europeana care a inregistrat crestere economica in 2009, ca urmare a faptului ca a utilizat fondurile europene ca investitii.
Uniunea Europeana aloca statelor membre fonduri structurale pentru implementarea de proiecte pentru mediu, cresterea competitivitatii, dezvoltare regionala sau resurse umane.

Totusi, UE poate doar sa recomande utilizarea acestor fonduri, in timp ce utilizarea lor efectiva tine de capacitatea de absorbtie a fiecarui stat. In Romania, rata de absorbtie a fondurilor europene este de 9,06% pentru alocarile din perioada 2007-2010, nivel scazut comparativ cu cel inregistrat de alte state europene.

Specialistii in fonduri europene sustin ca aceste resurse nu trebuie privite doar din punct de vedere national, ci din unul integrat. Astfel, polonezii intentioneaza sa caute oportunitati de investitii si proiecte in Romania, pe care sa le realizeze cu fonduri europene.

“Nu trebuie sa consideram dezvoltarea economica doar din perspectiva nationala, ci si dintr-o perspectiva integrata, cea a UE. Aceasta este logica dupa care functioneaza piata interna a Uniunii Europene si abordarea noastra. Nu jucam un joc in care avem un invingator si un invins, ci vrem sa ne aflam in situatia in care toata lumea castiga. Ceea ce incercam noi sa oferim pietei din Romania este o combinatie intre experienta noastra in materie de fonduri europene, resursele companiilor internationale si folosirea fondurilor structurale intr-un mod care sa conduca la integrarea economica. Cea mai mare provocare pentru Romania nu este doar sa atraga fonduri europene, ci sa se si integreze in economia europeana”, a declarat, pentru Wall-Street, Laurentiu Dinu (foto sus), director general Accreo Romania, companie din Polonia specializata in obtinerea de fonduri europene, ajutor de stat si consultanta de afaceri.

Specialistii polonezi subliniaza ca, mai ales in timpul unei crize a creditului, utilizarea fondurilor europene in a finanta proiectele de investitii poate fi o masura vitala pentru o economie care are un spatiu fiscal de manevra limitat pentru stoparea efectelor crizei, cum se intampla, spre exemplu, in Romania.

Trebuie subliniat ca pentru a implementa cu succes un proiect nu este suficient doar sa se atraga banii de la Uniunea Europeana.

Nu este suficient ca o companie sa vina cu o idee buna sau cu un proiect si eventual sa obtina finantare. Exista anumiti pasi ce trebuie parcursi pentru a implementa proiectul. Aceste etape solicita o cunoastere foarte buna a procedurilor, in caz contrar costul proiectului riscand sa creasca. In Polonia, companiile au inceput deja sa aprecieze consultanta de calitate in materie de fonduri europene”, a adaugat Laurentiu Dinu.

Dinu observa ca in Romania rata de absorbtie a fondurilor europene este redusa, dar subliniaza ca si durata de timp care trece pana la semnarea contractelor de finantare este destul de mare, in medie de 4-6 luni, si spera ca se va reduce pe viitor.

“Trebuie sa ne amintim ca fondurile europene reprezinta doar unul dintre elementele care atrag investitorii straini, pe langa altele pecum nivelul taxelor, sistemul legal, atitudinea autoritatilor sau situatia pietei muncii. Lectia pe care institutiile romane o pot invata de la Polonia este ca in primul rand trebuie sa adopte un set clar de reguli pentru acordarea de sprijin, dupa care trebuie sa aiba incredere in investitori”, a explicat Michal Gwizda (foto stanga), partener in cadrul companiei poloneze Accreo Taxand.

Michal Gwizda considera ca sectorul de energie regenerabila prezinta un potential semnificativ de dezvoltare si oportunitati pentru investitii. “Romania se poate dezvolta pe partea de energie eoliana si foarte multi antreprenori vor incerca sa investeasca in acest sector si sa primeasca fonduri pentru constructia de parcuri eoliene”, a adaugat reprezentantul Accreo Taxand.

De asemenea, pentru ca Romania ofera investitorilor straini avantaje similiare cu cele din Polonia, mai exact forta de munca la un cost redus si o ampla piata locala, fondurile europene pot fi investite si in proiecte din sectorul de productie sau servicii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Proprietar de IMM-uri, caut ieşirea din criză »


Setari Cookie-uri