Comentarii pe articolul Cosmarul directorului general, sau cum sa ceri un buget de investitii


Bugetul

Catalin Burlacu la 8 Decembrie 2008, ora 14:24
Bugetul
Foarte frumos domnule Butunoiu!
Dar de la teorie la practica...e cale lunga, iar dvs. stiti foarte bine acest lucru. V-ati intrebat si care ar fi reactia unui General Manager cind vii cu o propunere de reducere a costurilor ? Daca nu, cititi va rog un exemplu din viata reala:
Am fost Country Manager la o multinationala (deci am idee cum se fabrica un buget) iar acum sunt Regional Sales Manager for Romania la o alta multinationala.
Acum cateva saptamini i-am propus principalului actionar (si Presedinte al consiliului de administratie) ca in urmatorii doi ani sa-mi inghete salariul (ce-i drept am vorbit numai in numele meu), sa nu-mi schimbe masina cu alta noua, sa nu-mi schimbe lap-topul, sa-mi monitorizeze costurile (i-am prezentat chiar si in calcule concrete reducerile care s-ar putea realiza), sa nu-mi acorde nici un bonus si nici un comision, sa nu-mi reduca targetul de vanzari iar la sfirsitul celor doi ani (daca nu ma concediaza pina atunci) sa imi ofere doar posibilitatea de a cumpara (la pretul pietei de atunci si in cash) un mic pachet de actiuni la firma unde lucrez. Cu banii economisiti sa maresca stocul de marfa, sa faca publicitate pe internet si sa caute sa profite cat mai mult de uriasa oportunitate oferita de criza financiara pentru a ne mari cota de piata.
Rezultatul ? Presedintele se mai gandeste, Directorul General ma considera "sarit" (e o idee comunista sa muncesti pe gratis, fara bonus si comisioane, ba chiar si fara sansa unui salariu mai mare) iar Directorul de Export a devenit dusmanul meu (nu i-ar place deloc ca in cazul lui sa se aplice ce am sugerat pentru mine).
Ce pretentii aveti de la middle management cand oamenii care ar trebui sa aiba o viziune pe termen mediu si lung gandesc de azi pe maine?

Cu sinceritate,

Catalin Burlacu
Cristian Rizea la 9 Decembrie 2008, ora 11:41
Nu stiu la ce tip de multinationala lucrati insa va spun din experienta, pentru ca am avut shares options. Adica exact ce cereti dvs., sa puteti cumpara actiuni la firma la care lucrati. E destul de riscant si e cu 2 taisuri in general.

In cazul meu se puteau cumpara un numar fix de actiuni, daca stateai 5 ani in firma. Se fixa de la inceput pretul, indiferent ce va urma, si puteai exercita oferta sau nu, in functie de cum preferai, la indeplinirea timpului.

Am avut 2 astfel de optiuni, una am exercitat-o si am castigat prin vinderea actiunilor cam salariul pe o luna iar a doua, firma fiind cotata la bursa, intre timp valoarea actiunilor scazuse asa de mult ca as fi putut cumpara din piata 3 actiuni la pretul uneia din oferta, asa ca nu am mai exercitat oferta.

Pe de alta parte, avand in vedere ca este o firma mare, cu zeci de milioane de actiuni, iar fiecare optiune erau de doar 100-200 actiuni, nu era mare lucru.

Oricum, in cazul dvs, depinde daca compania este cotata sau nu si numarul de actiuni pentru care ati fi avut optiunea respectiva. Cum se stabileste valoarea "corecta" daca actiunea nu este cotata? Iar pe de alta parte, probabil ca patronul respectiv considera angajatii ca oameni dispensabili, nu parteneri si oamenii care-l ajuta sa faca profitul aferent afacerii lui. Din cauza asta crede ca dand cateva actiuni celor de lucreaza in firma (in general actiuni de genul asta implica doar 1-2,maxim 5% din actiunile firmei), se pierde din control si cineva va avea pretentia (corecta de altfel) sa se intereseze cum merge firma, cum se fac banii si ce castiguri are firma respectiva.

Mai mult o sperietoare din punctul meu de vedere insa depinde de mentalitatea patronului si cum se cosmetizeaza contabilitatea in firma respectiva.

Bafta si cautati o firma unde shares options sunt puse deja in practica.
Ciprian Rusu la 10 Decembrie 2008, ora 13:23
Daca toti angajatii ar gandii ca tine compania s-ar salva si ar castiga o cota de piata mare care sa iti asigure un venit mai mare pe termen lung prin preluarea de actiuni de la companie.

2 ani este un termen lung. Si nu stiu cati oameni ar fi dispusi sa renunte la motivarea imediata (bonus vanzari, laptop, etc) pentru o posibila crestere in viitor.
Ideea suna cam asa: Tu dai Vrabia din mana pe Cioara de pe gard. :)

  Inapoi la articolul Cosmarul directorului general, sau cum sa ceri un buget de investitii

Wall StreetUltimele stiri online din economie si afaceri

Cauti inspiratie in business sau vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri care influenteaza mediul de afaceri? Activeaza notificarile