Comentarii pe articolul Criza capitalismului


3 aspecte

Mircea Lamurean la 3 Noiembrie 2008, ora 09:44
3 aspecte
As mai sublinia trei aspecte :
1. Exista un sistem bancar la nivel mondial dar si un sistem paralel (fonduri diverse, paradisuri fiscale, transfer de bani prin fotbal, arta,etc), iar acesta din urma a scapat si scapa controlului, probabil intentionat. Tot acesta sistem financiar paralel (legal sau nu, nu mai conteaza) este un produs firesc al capitalismului si trebuie inteles ca atare. Dar el esta cauza principala a bubble-ului actual, pentru ca a permis ingineriile financiare, la amploarea actuala.
2. Absolut orice se intimpla acum este parte integranta din marea vinzoleala capitalista. Este un femomen care scapa controlului. Chiar si incercarea de a canaliza unele tendinte (teoria conspiratiei) pare a nu avea succes deplin niciodata. Intr-un astfel de razboi e un mare grad de aleator si apar surprize. Insa desigur, dupa ce sunt numarati mortii, se poate rescrie istoria intr-un mod convenabil.
3. Problema energiei si a alimentatiei. Resursele sunt practic o sursa esentiala de avantaj competitiv fara a fi necesari neaparat anii de studii la Harvard. Gazprom-ul e un mare exemplu. In retortele finantistilor din Londra sau New-york nu s-a obtinut formula succesului din acest punct de vedere. Investitiile in Asia si India sau mai nou in Rusia (in mare parte cu bani nereali scosi prin inginerii din pietele financiare londoneze si americane) , au ramas acolo si nu au fost recuperate inca. Gaurile au ramas in pietele financiare dezvoltate, iar fabricile si plusul de dezvoltare a ramas acolo, in acele zone care acum consuma mult mai mult. S-a dorit o incercare de preluare a controlului resurselor si nu s-a reusit inca. S-a dorit dezvoltarea intr-o mare piata insa profiturile au ramas pe loc in acele zone. Ma mir ca inca nu au izbucnit mai multe razboaie pentru resursele energetice si cele alimentare. Suipam in san totusi.
In particular, "viteza cu care se misca fondurile si activele, complexitatea de nestapanit a instrumentelor derivative, sofisticarea modelelor financiare" sunt elemente integrate in acest scenariu in derulare.
Ce se va schimba ? Ramine de vazut. Un lucru e clar. In domeniul ideologic s-a spus cam tot ce era de spus. Modelele de guvernare, transcendenta sistemelor si mecanismelor, comunicarea extrem de eficienta, resursele limitate, etc sunt elementele definitorii ale momentului.
Daniel-Vladimir Martinus la 3 Noiembrie 2008, ora 11:35
Mircea, da-mi voie sa te contrazic, in ceea ce priveste primul aspect. Nu este vorba de nicio inginerie fiscala/ financiara/etc. ci, pur si simplu, concurenta fiscala. Si, ca pe orice piata concurentiala, cel care ofera preturi mai mici (impozite, in cazul de fata) castiga mai multi clienti. Aceste asa-zise paradisuri fiscale nu au fost luate la rost fiindca nu au nicio implicatie in criza. Ele nu au facut decat sa ofere un impozit mai scazut.
As zice ca mai degraba situatia de criza provine din opusul paradisurilor fiscale- zone cu fiscalitate ridicata. Ia-o logic: este asboult normal ca sa se consume mult mia mult decat se investeste, intr-o tara in care impozitele pe venit sau pe profit sunt mult mai ridicate decat TVA-ul. Franta este un exemplu clasic, cu cele peste 1000 de taxe si impozite prevazute in Codul Fiscal. Iar SUA le calca pe urme.

  Inapoi la articolul Criza capitalismului

Wall StreetUltimele stiri online din economie si afaceri

Cauti inspiratie in business sau vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri care influenteaza mediul de afaceri? Activeaza notificarile