Comentarii pe articolul Criza capitalismului


criza cui?

Daniel-Vladimir Martinus la 3 Noiembrie 2008, ora 10:24
criza cui?
Domnule Stanciu, cu tot respectul pentru bagajul d-voastra de cunostine si experienta acumulata, permiteti-mi sa nu fiu de acord cu afirmatia conform careia este o criza a capitalismului- parerea mea este ca vorbim de o criza cauzata de o abordare gresita a capitalismului. Da, aceste momente sunt inevitabile si oamenii pot pierde o multime de bani. Dar cu cat statul se implica mai mult in rezolvarea acestor asa-zise crize, cu atat efectele se propaga mai tare si persista mai mult. Iar faptul ca au ajuns contribuabilii sa salveze marile corporatii, este tot mana statului.
Nu este vorba de o reformare, ci de o intoarcere la capitalismul de inceput, capitalismul liberal, in care economia se curata singura de "mortaciuni", prin legea falimentului. Ca si in anatomie: daca ai un organ foarte infectat si incerci sa il tii in corp, sunt sanse foarte mari ca boala sa se propage peste tot; in schimb, daca il scoti, iti maresti considerabil sansele de supravietuire.
De ce credeti ca pana in 1929 nu au existat astfel de crize grave? Pentru ca statul nu se implica in economie, pentru ca exista o libertate de miscare a oamenilor, a bunurilor, etc. iar economia se regla de la sine.
Eugenia Cosinschi la 3 Noiembrie 2008, ora 11:27
Nici mie nu se pare a fi vreo criza a capitalismului, mi se pare doar o etapa normala prin care trece economia pentru a se autoregla. Trecand peste neplacerile personale pe care le vom simti cu totii, cred ca recesiunea va avea un rol benefic in multe domenii: pe piata imobiliara va regla raportul cerere oferta, va imbunati conditiile de livrare a apartamentelor noi si va face sa reziste pe piata proiectele de calitate, pe piata fortei de munca va echilibra raporturile angajat-angajator (pana acum am asistat la o dominatie a angajatilor care veneau direct de pe bancile facultatii, fara pregatire, cu pretentii de 1000 de euro salariu, masina, laptop si telefon mobil doar pentru ca treceam printr-o criza de specialisti), pe piata bancara va mai tempera explozia de credite si va mai reduce gradul de indatorare...
John Bon Jovi la 7 Noiembrie 2008, ora 21:39
Reglementarea are de obicei la baza moralitatea si sentimentul de justitie. Lipsa ei nu poate fi justificata economic. Taxele si impozitele mici in schimb da, pot fi justificate economic. Dar n-au absolut nici o legatura cu reglementarea, taxe mici = viteza de dezvoltare mare (inclusiv prin credit care a fost, este si va fi motorul cel mai puternic al dezvoltarii) iar reglementare = frana trasa. Trasaturile principale ale unei economii de sec xx - nu mai vb. de sec. nostru- bazate pe dezvoltari durabile sunt viteza maxima dar cu frana trasa, adica taxe minime cu reglementari maxime. Lipsa reglementarilor nu te pune mai in siguranta daca ai taxe mari ! Iar lipsa reglementarilor nu-ti dau viteza de dezvoltare mai mare ! Cele doua lucruri nu sunt corelate intre ele. Produsele financiare noi din SUA in schimb n-au avut timp sa fie reglementate pe masura complexitatii lor.
Intradevar fiscalitatea redusa si ratele scazute la credite duc la marirea preturilor, dar asta doar daca nu exista alti factori care sa descurajeze marirea lor. In economia de piata pretul nu poate fi controlat la modul comunist prin fixarea lui, dar exista alte metode concrete aplicate cu succes in tari ca Germania, Elvetia si Japonia - adevarate modele economice, politice si de justitie. Americanii stiu asta si se uita si se inspira de la ei, dar numai cei de sus, cu bani multi care inainte de a le aplica provoaca cate o criza de care profita - pt. ca trebuie ca nemernicul de jos sa plateasca ! Iar noi se pare ca oscilam intre a o lua pe calea Americii (doar la partile negative) sau inapoi spre medieval, dar in nici un caz nu se discuta variantele de bun simt aplicate in tari ca Germania si Japonia - care bineinteles ca acum cand rahatul a atins ventilatorul vor fi si ei probabil un pic patati.

  Inapoi la articolul Criza capitalismului

Wall StreetUltimele stiri online din economie si afaceri

Cauti inspiratie in business sau vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri care influenteaza mediul de afaceri? Activeaza notificarile