Comentarii pe articolul Coruptia si minoritatile


...si iubeste pe aproapele tau ca pe tine insuti...

Nineta Popovici la 21 Noiembrie 2007, ora 17:36
...si iubeste pe aproapele tau ca pe tine insuti...
De fapt, nici nu prea inteleg despre ce ati ales sa tratati in acest articol. De la batranul Marx stim ca economicul conditioneaza toate palierele sistemului social, inclusiv pe cel politic. Adevarat! Daca sistemul comunist a cazut, nu inseamna ca teoria, sau parti ale teoriei marxiste nu mai sunt valabile. In anii '70, americanii studiau pe indelete "Capitalul", iar rezultatul ravnei lor a fost zelul microeconomic!
Poate ati dorit sa ne transmiteti ideea importantei alegerii pe care indivizii o fac in fiecare clipa, optand totodata si pentru anumite consecinte... Da, ar fi un mesaj interesant, daca societatea romaneasca nu ar suferi in acesti ani de o "spulberare" de sine atat de pronuntata. "Atomizarea" individului, proces descris de Toffler cu patruzeci si ceva de ani in urma, a devenit o realitate a zilelor noastre, astfel ca alegerile individuale suporta o conditionare mult mai complexa decat simpla alegere de moment. Alegerea individuala seamana mai mult cu o ceapa mare al carei miez nici macar nu poate ajunge la adevarul individului. Aproape ca oamenii nici nu mai sunt vinovati de modul in care aleg sa faca acest lucru sau altul... Traim vremuri in care nu aspectul individual este in prim planul analizei, ci modurile in care intreaga societate, incepand cu nucleul politic reprezentativ, isi "poate recunoaste" partea de responsabilitate din deciziile celor care intra in componenta ei. "Mondializarea", "globalizarea", reprezinta o schimbare a perspectivei, de la mic la mare, de individ la comunitate, dar nu numai pentru ceea ce aleg indivizii sa faca si modul in care o fac, ci si pentru permisivitatea acestor alegeri discutabile, aspect care intra sub jurisdictia intregului, ca manifestarea a umanului.
Restul, cum ar fi reactiile mediului social la alegerile indivizilor...constituie doar "frunze de tocat la Cainii presei, mediei, in general.
Minoritatile... Acest cuvant arata limpede dihotomia care domina gandirea noastra si emotiile noastre. Suntem departe de a ne asuma raspunderea pentru faptele semenilor nostri... Si suntem departe de clipa in care vom putea sa ne asumam iubirea aproapelui: pentru ca nu putem si, deocamdata, nu vrem! Preferam sa dam vina pe structurile puterii, pe slabiciunile legislatiei, pe forta cutumelor si a prejudecatilor de sorginte nationala sau de civilizatie! Confortabil, nu? Cand cel mai firesc ar fi sa ne privim in oglinda si sa acceptam ca nu suntem atat de frumosi pe cat am crezut atata timp, stand la adapost de "uratul" vietii de afara, ca noi suntem "ei", cei care gresesc, pacatuiesc, ca alegem sa ne distantam de aceia care fac din "URAT" culoarea dominanta a vietii, in general, criticandu-i pe ei si sistemul permisiv la asta, fara sa recunoastem ca noi suntem sistemul...Poate ca tocmai de aceea ne uram pe noi insine intr-atat incat acceptam ca lumea in care vor evolua copiii nostri sa arate si sa fie atat de URATA!"...si iubeste pe aproapele tau ca pe tine insuti..."pare un ideal, nicidecum un precept, imposibil de respectat astazi, in aceasta lume rece, indiferenta si egoista...

  Inapoi la articolul Coruptia si minoritatile

Wall StreetUltimele stiri online din economie si afaceri

Cauti inspiratie in business sau vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri care influenteaza mediul de afaceri? Activeaza notificarile