Comentarii pe articolul De ce trebuie redus consumul si stimulata economisirea


Ordinea prioritatior este alta

Xman la 29 Noiembrie 2008, ora 19:14
Ordinea prioritatior este alta
Prioritatile sunt altele. Mai intai trebuie sa economisim, pentru a fi disponibilizate resurse de capital mai putin costisitoare. Dupa care, aceste resurse trebuie investite in retehnologizare, tehnologi noi care sa creasca substantial productivitatea muncii si valoarea adaugata a produselor finite pe care le exportam. La urma vin ( si bere), pardon,...., la urma vin si fructele acestei abordari sanatoase. Cresteri de salarii si consumul mult dorit. Este evident ca este mai usor de spus decat de facut, deoarece cineva trebuie sa consume ceea ce noi producem. Aici intervine marea problema..., acum cand doar cei extrem de eficienti si adaptabili vor supravietui... Care sunt acele industrii in care avem capabilitati si resurse pentru a catiga un avantaj competitiv sustenabil, sau pentru a investa in permanenta alte avantaje?? Determinarea acestor industrii si focalizarea resurselor in acele directii reprezinta o prioritate nationala. Putem enumera: Constructii , Agricultura, Turismul, IT-ul, R& D in unele dintre aceste industrii, etc,etc Totusi, privind in viitor, Invatamantul este o alta prioritate.
Asadar, se poate observa relativ simplu ca slabiciunile structurale ale economiei Romanesti, bazata foarte mult pe consum (in lipsa economisirii), fara industrii performate si fara produse cu valoare adaugata mare, conduc, in perioade de criza ( de lichiditati & incredere, etc), la o decelerare masiva a cresterii economice, chiar in lipsa unei crize globle si cu atat mai mult in prezenta acesteia.
O posibila solutie ar fi reintoarcerea la valorile traditionale, pamantul , apa si creativitate/inventivitatea pozitiva a romanului, care este cea mai importanta resursa lasata de izbeliste.

  Inapoi la articolul De ce trebuie redus consumul si stimulata economisirea

Wall StreetUltimele stiri online din economie si afaceri

Cauti inspiratie in business sau vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri care influenteaza mediul de afaceri? Activeaza notificarile