Comentarii pe articolul De ce sa preferam plasamentele in fondurile monetare ?


Cat de riscante sunt aceste fonduri? Cum gestionati riscul?

Emilian la 30 Ianuarie 2009, ora 18:08
Cat de riscante sunt aceste fonduri? Cum gestionati riscul?
Domnule Mihail,
o parte din investitori sunt ceva mai sofisticati decat lasati dvs sa se inteleaga din articol De aceea, ar fi benefic sa luati in considerare si acest aspect. Ma refer , in special, la partea de informare corecta si ceva mai completa, astfel :
1. Faptul ca un fond monetar produce randamente superioare depozitelor bancare este o chestiune de probabilitate, nu de certitudine. Aceasta datorita riscurilor la care este suntsupuse fondurile monetare.
2. Este important de observat ca, in ipoteza in care un fond monetar produce randamente superioare depozitelor bancare, diferenta (spread-ul) pozitiva poate fi diminuata sau anulata de riscul suplimentar dat de lipsa de garantare a investitiei (fie si partiala)
3. In plus, investitia trebuie protejata la riscul de dobanda. In articol mentionati faptul ca, pe baza asteptarilor specialistilor privind evolutia dobanzilor , se diminueaza sau creste durata investitiilor in aceste clase de active. Aici trebuie vazut faptul ca specialistii pot evalua eronat evolutiile viitoare. Este de notorietate faptul ca ratele dobanzilor sunt foarte greu de prognozat, chiar daca sunt �mean-reverting�,etc. Asadar, este posibil ca , in loc ca ratele dobanzilor sa creasca, acestea, in realitate, vor scadea, si invers.
4. Astfel, miscarile curbei randamentelor pot fi contrarii prognozelor . Aceasta conduce la reducerea voluntara a duratei activelor cand , in realitate, ar fi trebuit sa se majoreze si vice-versa.
5. Nu in ultimul rand, aspectul diversificarii este intotdeauna contraversat. Ce teorie aplicam pentru diversificare ?? Cumva cea de prin anii �50 (MPT)?? IN plus, corelatiile au o mare probabilitate de a-si modifica semnul in timpul unei crize financiare, distrugand si bruma de diversificare care s-ar fi putut realiza la un moment dat.
6. Mai exista inca o chestiune, care nu este adusa in discutie. Cum imunizati riscul de dobanda, in afara faptului ca incercati sa alegeti , daca aveti de unde, active care au convexitate mare... Investiti si in instrumente de hedging ? Care? Dimensiunea actuala/ valoarea activelor portofoliului permite astfel de strategii ? In caz contrar, portofoliul este expus.

In concluzie, cred ca este nevoie de o abodare mai putin generala, ci de un fel de evaluare obiectiva si autorizata a modului in care se poate aborda la noi managementul riscului investitiei in clasele de active pe care le mentionati in articol. Prin lamurirea unor aspecte critice pentru investitori, veti putea rezona coarda sensibila a multora dintre acestia.
Cu stima
Emilian
Gheorghe Mataranga la 3 Februarie 2009, ora 21:37
Emilian, excelent punctat!
Mihail - ai cuvantul: romanii dornici de investitii asteapta precizarile necesare.
Multumim ambilor pentru pretioasele informatii deja furnizate sau anticipat pentru cele viitoare!
Cu respect,
GM
Mihai Eduard Teodorescu la 4 Februarie 2009, ora 09:05
Inca un aspect important: ca persoana fizica iti poti negocia si singur dobanda la banca daca ai o suma de bani importanta. Am observat la multe banci (Alpha bank, Piraues, Credit Europe, Banca Romaneasca, RIB) ca peste echivalentul a 20.000eur iti poti negocia dobanda chiar si in prezent. Bineinteles ca cu cat suma depusa e mai mare cu atat puterea de negociere e mai mare. Unii trec si peste plafonul maxim de garantare. Atentie insa ca la depozitele negociate ele sunt si nu sunt garantate (a se vedea prevederile fondului de garantare a depozitelor). Iar dobanzile de la bansi sunt superioare oricarui tip de investitie.
Deinde aici de asteptarile fiecaruia.....daca vrea un plasament pe termen scurt sau lung, daca vrea sa speculeze diferentele de curs valutar(aici necesita multa pregatire si un intermediar sa te ajute la negociere de curs si sa iti prezinte informatii in timp real), daca doreste sa investeasca la Bursa sau similar in afara tarii.
Orice precizari reale venite de la cat mai multi ne vor ajuta pe cat mai multi sa stim ce facem cu banii munciti/dobanditi.
Succes tuturor
Mihail Ion la 10 Februarie 2009, ora 20:12
Stimati cititori,

Sunt bucuros ca editorialul meu a starnit interesul unui public avizat si va voi oferi pe scurt cateva precizari. Trebuie sa admitem, insa, ca elementele tehnice care au fost aduse in discutie sunt mai greu de perceput de catre publicul larg.

Comentariile lui Emilian sunt pertinente, dar trebuie incadrate intr-un context mai larg. Faptul ca nu e o certitudine asupra supraperformantei fondurilor monetare fata de depozite e evindent, insa daca analizam evolutiile din ultimul an se poate observa usor ca diferentele sunt favorabile fondurilor. De asemenea, contextul actual al pietei monetare si perspectiva pe urmatorii 2-3 ani se vor mentine foarte prielnice fondurilor monetare. Asadar, randamentul superior al fondului monetar e o chestiune de probabilitate, insa probabilitatea e foarte mare, cel putin pe un orizont de timp rezonabil.

Diferenta de randament in favoarea fondului nu e anulata de lipsa garantarii, ci remunereaza riscul considerat mai ridicat, generat de lipsa garantarii. Fiecare investitor isi face alegerea cea mai potrivita pentru el, daca nu se doresc decat plasamente garantate, atunci variantele sunt titlurile de stat si depozitele bancare. O mentiune in plus legata de posibilitatea pierderilor pe un fond monetar din motive de risc de contrapartida: avand in vedere dispersia plasamentelor catre un numar mare de banci, un ipotetic, teoretic, faliment al unei banci unde au fost plasate resursele fondului ar genera pentru fond o pierdere de dimensiuni modeste, in functie de ponderea alocata bancii respective in totalul plasamentelor. Daca tinem seama de timpul necesar in care un deponent si-ar recupera banii de la Fondul de garantare a depozitelor in cazul in care ar fi avut un depozit garantat, atunci avem un cost de oportunitate reprezentat de dobanda care s-ar fi acumulat in perioada de la declararea falimentului bancii pana la recuperarea sumelor. Acest cost este comparabil in actualul context cu pierderea pe care ar inregistra-o fondul monetar prin pierderea intregii su

  Inapoi la articolul De ce sa preferam plasamentele in fondurile monetare ?

Wall StreetUltimele stiri online din economie si afaceri

Cauti inspiratie in business sau vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri care influenteaza mediul de afaceri? Activeaza notificarile