Comentarii pe articolul Cum va influenta noua politica a BNR piata imobiliara


Tendinta preturi la locuinte

Constantin Sandu la 28 August 2008, ora 18:27
Tendinta preturi la locuinte
Constructorii care s-au obisnuit cu profituri de 100% su 200% se auto-incurajeaza si isi fac iluzii ca lucrurile vor reveni la 'normal'. Asa cum o garsoniera de 50mp se vinde in Bulgaria cu 25 000E, nu stiu de ce nu s-ar vinde si in Bucuresti cu acelasi pret, hai, poate mai pe la periferie...Lucrurile s-au intamplat cam ca la Caritas. Multimea de inconstienti care sunt gata sa faca un credit de 300 000E pentru ca sa cumpere un apartament intr-un oras prafuit si cu circulatia blocata aproape tot timpul nu este infinita...Pe de alta populatia tarii scade, se stramuta, imbatraneste...Pe de alta parte uitat-va la vechile blocuri comuniste, cu balcoane roase de vreme si cu armaturile ruginite...Merita ca pentru o asemenea oroare sa platesti pentru ea 90 000 E?!...Echilibrul se va atinge dar in jos; aceasta este normalitatea si va apare pana la urma, chiar si pe la noi...
Alexandru Paraschivescu la 29 August 2008, ora 14:58
Inca de la sfarsitul lui 2006 unele banci precum Reiffeisen (acolo am fost sa intreb, dar cu siguranta mai erau si altele), mi s-a spus foarte clar ca nu-mi pot lua in considerare salariul actual daca depaseste cu mai mult de 20% pe cel de anul trecut. La mine nu depasea si atunci as fi putul lua de la ei 85.000 de euro. La BancaRomaneasca unde nu aveau aceste conditii am putut lua 70.000, iar Volskbank care pareau a avea cele mai relaxate conditii imi ofereau max. 64.000 - pentru ca erau doar rate descrescatoare dar tocmai aici era hotia pentru ca la rate descrescatoare si luate de banca la inceput insemna ca eu plateam de la inceput de 3 ori suma luata (echivalent in aur), dar la celelalte banci se acoperea si inflatia in timp iar rata deobicei e acoperitoare in sensul asta, deci n-are rost sa platesti dobanda inainte. La aceeasi suma de plata trebuie calculat un procent constant pe toata durata creditului de anuitate. Aici este hotia, facand un calcul in echivalent aur veti vedea cum bancile care te obliga sa platesti mai mult dobanda la inceput isi asigura cam dublu profit decat daca procentul anuitatii din rata lunara ar fi constant pe toata durata creditului. Asta e in plus peste inflatie ca ei din start pun EURIBOR, sau BUBOR sau LIBOR +3,2 (3,5), deci oricum isi iau 3,5 peste inflatie si sunt acoperiti.
Alexandru Paraschivescu la 29 August 2008, ora 15:08
In cateva cuvinte, daca platesti mai mult dobanda inainte decat sa scada suma indatorata, este ca si cum platesti bancii nu 3,2% ca profit ci exact EURIBOR + 3,2 %. Aici ar trebui sa intervina Banca Nationala si atunci s-ar vedea cum in disperarea si ferocitatea lor bancile vor dori sa-si pastreze avantajul de pana acum si in caz ca Banca Nationala ii va obliga sa calculeze un procent constant din rata lunara ca scazand din suma totala de innapoiat pe toata perioada creditului, bancile vor mari dobanzile cu 2-3 procente si atunci se va vedea clar pentru toata lumea ca la noi dobanzile reale sunt aproape duble fata de cele din occident. Altfel cu doar 2-3 procente mai mari nu pare atat de mare hotia, trece semineobservata, dar suma platita in final e mai mult decat tripla dar ce este cel mai grav este ca dupa o treime din perioada de plata (sa zicem 10 ani) mai ai de platit cam tot cat ai imprumutat. Asta e adevarata hotie, Caritas2, Caritas3, SAFI + FNI, toate la un loc. Dramele personale din perioadele de crash imobiliar sunt exact din aceasta cauza, nu alta.

  Inapoi la articolul Cum va influenta noua politica a BNR piata imobiliara

Setari Cookie-uri