Comentarii pe articolul Nestle isi muta productia de inghetata din Romania


Este ceva normal (globalizare)

Mihai Istrate la 29 August 2008, ora 01:58
Este ceva normal (globalizare)
Este ceva normal. Nokia inchide fabrica in Germania si se muta in Romania + Colgate-Palmolive a mutat in Polonia fabrica de la Brasov + celelalte exemple din articol si mai exista si altele. Gameloft Romania a mutat departamentul de testare in China si India (alt exemplu). Adidas muta productia din China din cauza salariilor prea mari (articol mai vechi pe wall-street http://www.wall-street.ro/articol/International/45682/Adidas-muta-productia-din-China-din-cauza-salariilor-prea-mari.html). In tari precum India, Laos, Cambodgia si Vietnam. Fiecare companie se duce unde poate face cost de productie mai ieftin, lucru determinat in mare parte din cazuri de salariile angajatilor si anume piata fortei de munca. Asistam la o globalizare, asa cum bine e scris in titlul articolului. Ce ne ramane de facut?!
Ca tara - Romania - sa profitam, sa aducem multinationale la noi si sa incercam sa le pastram cat mai mult. Ca angajat - sa invatam sa ne adaptam, nu mai suntem pe vremuri (comuniste) cand ne alegeam o meserie si o fabrica si de acolo ieseam la pensie. Nu obliga la invatare continua si la o analiza continua a pietei job-urilor.
Ca antreprenor - ne ofera oportunitati.
Ca efect - mobilitate a angajatilor. O sa fim nevoiti sa ne luam familia si sa ne mutam in alta tara - cam ce se intampla la americani.


Catalin Lascu la 31 August 2008, ora 08:59
Corect, este ceva normal. O sa vedem multe alte schimbari de acest gen in anii urmatori, intr-o zona economica in care parametrii se schimba continuu. Atata ca aceasta normalitate nu face inca parte din mentalul nostru colectiv, de unde si unele comentarii mai populiste. Totusi, Deta nu face parte din fenomenul globalizarii, pastrand din acesta doar ideea de eficientizare.

  Inapoi la articolul Nestle isi muta productia de inghetata din Romania

Setari Cookie-uri