Comentarii pe articolul Financial Times: Boom-ul economic al Romaniei ascunde ingrijorari


FMI

Cornelia Bumbaru la 23 Noiembrie 2007, ora 12:11
FMI
Imi ate explica cineva de ce FMI solicita autoritatilor romane sa tempereze cresterea economica. este benefic pt economia romaneasca si pentru populatie. poate persoanele avizate vor ride de cererea mea dar eu reprezint un cetatean fara cunostinte economice fiind inginer de meserie.
Carmen Tamara Oanea la 23 Noiembrie 2007, ora 17:24
Domnule inginer, iti recomand sa rasfoiesti o carte pe care n-a trebuit s-o citesc din scoarta in scoarta ca sa inteleg iute cum merg lucrurile cu FMI, la FMI...Ea este scrisa de J.E Stiglitz si se numeste "Globalizarea". Poate asa ai sa intelegi de ce primim sfaturi de care nu avem nevoie...
Gherghel Lucian la 24 Noiembrie 2007, ora 18:30
In Romania este o crestere economica micuta in condittile in care nu avem nici cea mai mica subventie la vreun produs de baza. In general preturile la produsele de baza este in Germania intre 70 si 80% comparativ cu pretul din Romania.
Ceea ce vrea sa sugereze FMI-ul, cred ca este pericolul ca datorita febrei afacerilor de moment sa nu se stabilizeze nimic. Un exemplu ingineresc ar fi ceva de genul, construiesti casa prea repede si nu te asiguri ca mortarul este uscat intre caramizi cand treci mai departe. La cel mai mic cutremur se prabuseste casa.
In Romania insa nu cred ca avem cresterea asta economica atat de mare pe cat se lauda unii, in schimb intr-adevar statul nu face nimic (eu cel putin nu vad) in a consolida ramurile industriale si nici nu face/modifica organismele de control care sa se asigure ca ceea ce s-a facut este cu adevarat stabil.
Alexandru Dumitrascu la 1 Decembrie 2007, ora 21:29
Datorita dezechibrului de cont, Romania este extrem de dependenta de finantarea externa, si de prezenta unor capitaluri speculative care se pot retrage oricand. Un alt dezechilibru major este acela intre cresterea productivitatii si cresterea salariilor. Numai aceste doua considerenta ar fi suficente, pentru a trezi ingrijorari serioase in legatura cu sustenabilitatea cresterii economice. Practic, aceasta crestere, nefiind bazata decat in mica masura pe economia reala, se poate transforma in inflatie accentuata, la aparitia unei conjuncturi externe nefavorabile. Ca sa ma fac mai bine inteles, cresterea economica si rata inflatiei sunt mai dependente de factori externi decat de performantele economice romanesti. Patriotismul in economie nu se manifesta prin "mandrie nationala" fata de o chestie care tot creste, ci mai ale prin ratiune si prudenta. Economia nu e 'material electoral", orice abordare emotionala produce pagube majore.
Axinte Sorin-Mircea la 3 Decembrie 2007, ora 09:35
Este interesant de precizat de unde provine cresterea economica.Este de inteles ca o economie solida nu se poate dezvolta numai pe baza imobiliarului,companiilor de retail,publicitatii si it-ului,zone in care se realizeaza cele mai mari profituri din economia romaneasca.Intr-o tara in care agricultura scheoapata,productia de bunuri de larg consum este reprezentata de lon-uri,industriile prelucratoare practic au regim de monopol pentru ca in Romania nu exista o lege antitrust,este usor de crezut ceea ce semnaleaza specialistii FT sa fie corect.Oricum rezultatele acestei politici economice nu se vor lasa mult asteptate.Sorin Axinte-Bucuresti.

  Inapoi la articolul Financial Times: Boom-ul economic al Romaniei ascunde ingrijorari

Setari Cookie-uri