Comentarii pe articolul Coca-Cola inchide fabrica din Oradea care avea 102 angajati


Este un trend sau doar cazuri izolate?

Mihai Cernea la 16 Septembrie 2008, ora 10:01
Este un trend sau doar cazuri izolate?
In ultima vreme am auzit de tot mai multe companii care prefera sa isi inchida total sau partial activitatile de productie din Romania preferand tari mai putin costisitoare din punct de vedere al fortei de munca si chiriilor in Europa Centrala si de Est, sau plecand chiar inspre Asia acolo unde acest lucru este posibil (companii de software, de exemplu). Dupa ce am auzit de Nokia si de Ford ca isi vor incepe activitatea in Romania tot mai multe stiri anunta inchiderea sau micsorarea capacitatii de productie ale diferitelor companiilor. Incepe deja sa se formeze o tendinta si sa ne asteptam la mai multe astfel de tendinte sau acestea sunt doar cazuri izolate? Este acesta un lucru rau, care arata ca am devenit deja necompetitivi la nivel local, prea scumpi si prea putini productivi, sau dimpotriva aceste limitari departamentelor de productie arata dimpotriva ca am devenit mai productivi si cu forta de munca mai mica am reusit sa mentinem nivelul de productie necesar (din pacate, ma indoiesc ca acesta este motivul).
Oricare ar fi motivul eu unu ma intreb daca aceste retrageri nu incep sa afecteze PIB-ul Romaniei care produce din ce in ce mai putin, dar consuma din ce in ce mai mult si unde marea contributie la PIB se datoreaza speculatiilor din sectorul imobiliar. Oare cat se mai poate umfla si acest balon imobiliar pana ne trezim ca in USA ca traim din credite si cele mai multe bazate pe garantii imobiliare, iar cand imobilele vor cadea toata economia va cadea odata cu ele?!
Sper sa ma insel si sa nu ne indreptam prea curand spre asa ceva, dar nu vad solutia sa se apropie prea curand, desi solutii ar exista... Ma gandesc aici la o infuzie masiva de capital in infrastructura, ajutate de o doza de seriozitate si bunavointa din partea executivului pe care sa se poata dezvolta o economie bazata pe turism. Aceasta este o solutie, dar la fel mai sunt altele, oricum ar fi infrastructura nu poate decat sa ajute, dar daca in 20 de ani de democratie nu am reusit decat sa dezbinam toate marile companii de productie, fie ca este vorba de productie agricola, fie de metalurgie, energie etc. si tot ce s-a realizat in ceea ce priveste drumurile si autostrazile a fost completarea celei de-a doua autostrazi existente in Romania inca de acum 30 de ani cu inca 100 de km, si si aceasta cu doar 2 benzi, insuficiente chiar si numai traficului de turisti local. Ce pretentii sa ai sa fie o legatura fiabila a capitalei cu porturile tarii si pe deasupra sa poata sustine un trafic completat de potentiali turisti, veniti in numar destul de mare sa faca o contributie semnificativa la un PIB al Romaniei din anii 2015-2020.
Ma voi opri aici cu intrebarile retorice, noi sa fim sanatosi si sa ne apucam de copii ca sa nu ajungem ca Germania sau UK la capitolul natalitate. Dar chiar si aici tot conducerea tarii este responsabila pentru adoparea unor legi care ajuta la sporirea clasei sarace si lipsita de educatie in detrimentul clasei medii si superioare, dar care aduce voturi.
Nicolas Vasilescu la 16 Septembrie 2008, ora 18:57
Cred si eu ca e un trend care va pune mai multi din mari si mijlocii multinationale sa-si mute investitiile sau sa le vanda la altcineva, in afara Romaniei. Asta e economia capitalista; nimeni nu vine degeaba in Romania. Salriile au crescut destul de mult ca sa faca un caz de cost/benefit pentru o investitie in Romania. Terenurile si chiriile sunt ridicol de mari; rezultatul asteptat: investitii straine aproape de zero.

  Inapoi la articolul Coca-Cola inchide fabrica din Oradea care avea 102 angajati

Setari Cookie-uri