Comentarii pe articolul Prabusirea Lehman Brothers a zguduit bursele internationale


Criza de pe Wall Street seamana cu un atac terorist asupra simbolurilor americane

Simona Botezan la 17 Septembrie 2008, ora 18:40
Criza de pe Wall Street seamana cu un atac terorist asupra simbolurilor americane
Mi se pare curios ca, mare parte dintre simbolurile fianciar-bancare ale Americii, au probleme deodata. Evolutia din ultimele zile a pricipalelor titluri americane listate la bursa din New York seamana cu un atac intentionat si conjugat asupra varfurilor si valorilor americane, discreditarea pilonilor financiari-bancari ai SUA. Ceea ce s-a intamplat cu AIG, Merrill Lynch si Lehman Brothers in ultimele zile seamana cu un razboi rece. Am impresia ca razboiul este purtat pe bursa, pentru a spori confuzia mondiala, deoarece este bine stiut ca bursa este un loc in care majoritatea oamenilor de pe planeta nu inteleg ce se intampla. Scopul acestui atac financiar-bancar cred ca este stabilirea unei noi ordini mondiale.
Doamne, da, sa n-am dreptate! AIG era cotata de ani de zile drept cea mai mare si mai stabila companie de asigurare-reasigurare din lume ca valoare de piata (valoare a actiunilor). Evident, singurul atac major pe care-l putea primi era pe bursa.
Daca este adevarat ca agentia Standard Poor's a scazut rating-ul AIG de la AAA+ la A- mi se pare tot o lovitura de imagine. In prezentarea AIG se foloseau ca argumente valoarea de piata, stabilitatea si rating-ul companiei. Au fost lovite toate trei cu aceasta ocazie. Parca cineva are interesul sa foloseasca prabusirea AIG ca parghie pentru a urca pretul barilului de petrol la un pret fara precedent (cineva din Orientul Mijlociu, presupun).
Sa nu uitam ca dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, AIG a platit despagubiri de cca. 70 miliarde de dolari pentru cladirile WTC, bunuri si vieti omenesti. Si n-au avut probleme cu lichiditatile... nici atunci si nici la despagubirile pe care le-au avut de platit ca urmare a uraganului Katrina, cca. 2 miliarde de dolari. Mi se pare curios ca acum au probleme in a gasi 40 miliarde de dolari lichiditati, mai ales ca in prima jumatate a anului au fost pe profit si sunt principalii reasiguratori ai lumii.

  Inapoi la articolul Prabusirea Lehman Brothers a zguduit bursele internationale

Setari Cookie-uri