Comentarii pe articolul Moneda unica pentru tarile din Golf?


Moneda unica

Gabriel Matei la 21 Septembrie 2008, ora 09:13
Moneda unica
Dupa fiasco-ul numit "euro" sigur va urma un altul: moneda unica "golf"!
Nu se invata din greselile trecutului, nici in cazul europenilor si acum nici arabii din Golf. Euro este o moneda "virtuala" al carui substrat economic a fost artificial "umflat" din considerente mai mult politice si mai putin economice. Efectele se vad cu ochiul liber! Nu este nevoie sa ai mai stiu eu ce studii inalte sau fel de fel de doctorate pentru a observa aspecte ale evolutiei euro:
- deficitul de valoare reala a economiilor componente este acoperit prin cresterea taxelor si impozitelor de orice fel (de la impozite directe pana la cele indirecte);
- anumite contradictii normale existente in economiile prioritar sustinatoare ale monedei, in speta Germania, Franta si Olanda, prin introducerea euro, au fost acutizate si agravate;
- rata inflatiei si a somajului a depasit nivelul uzual inregistrat anterior iar productivitatea muncii aflata la momentul introducerii euro, a cunoscut curba descendenta.
Efectele negative ale monedei unice sunt resimtite de patura mica si mijlocie a societatii, indiferent ca ne referim la persoane fizice sau la companii. Efectul incepe sa se propage si la nivelul marilor companii care oricat ar fi de desuet, depind prin intreaga lor structura si functionalitate de micile companii.
Ca o lovitura de bumerang, efectele negative ale unei monede unice intr-un spatiu economic cu mari decalaje economice se resimt intr-o economie mondiala nepregatita inca in mod real pentru acest pas.

  Inapoi la articolul Moneda unica pentru tarile din Golf?

Setari Cookie-uri