Comentarii pe articolul BNR ar putea mentine dobanda cheie la 10,25% pana in 2009


Rata de referinta mult ridicata fata de realitatea economica

Marcu Ionut la 1 Octombrie 2008, ora 15:53
Rata de referinta mult ridicata fata de realitatea economica
Economia romanesaca ca si celelalte economii din tarile comuniste are nevoie acuta de finantare atat a activitatii curente cat si a proiectelor pentru modernizare. Programul SAPARD cat si a fondurile structurale ce se deruleaza in perioada 2008- 2013 necesita finantarea proiectelor prin credite bancare dupa care se recupereaza suma finantata astfel crescand cererea de creditare pentru investitii.
Dobanda de referinta este mult ridicata fata de necesitatile de realizare a investitiilor din Romania; rata de referinta in EUROPA se situeaza undeva la 4 - 5 %. Totodata bancile cu capital strain aplica o dobanda de finantare penalizatoare cu mult peste media europeana pe motivul (riscului de tara) consemnat in raportului de tara pentru Romania.
Desi se cunoaste faptul ca rata dobanzii este o politica de franare a creditarii in vederea diminuarii inflatiei, consider ca BNR trebuie sa priveasca si la realitatile existente la ora actuala in concordanta cu istoricul economiei romanesrti cat si a evolutiei acesteia.
ec. Marcu Ionut

  Inapoi la articolul BNR ar putea mentine dobanda cheie la 10,25% pana in 2009

Setari Cookie-uri