Comentarii pe articolul Cum sa ajungi un bun antreprenor: 8 sfaturi pentru lideri


Greseala fundamentala

Razvan P la 20 Octombrie 2008, ora 15:44
Greseala fundamentala
Manager si antreprenor nu e deloc acelasi lucru. Antreprenorul este cel care isi asuma un risc, in general financiar, in ideea de a obtine profit, in timp ce managerul este prin definitie un leader, cineva care ia decizii si creeaza strategii. Mai mult, cunosc oameni foarte buni manageri insa fara instict antreprenorial, si buni antreprenori, insa fara veleitati manageriale. Succesul vin din faptul ca persoana isi constientizeaza plusurile respectiv minusurile.
Lucrez in industria IT, nu cred ca majoritatea antreprenorilor sau managerilor din aceasta industrie au studii in domeniul IT. Un exemplu: Michael Dell, care e un fel de omolg american al domnului Ghenea relativ la antreprenoriatul in hardware.
Adrian D la 21 Octombrie 2008, ora 12:35
Sunt partial de acord cu ceea ce s-a spus mai sus. Sigur antreprenorul este cel care isi asuma riscul financiar, cel care crede intr-o ideie sau afacere insa este o diferenta importanta intre manager si leader. Aici cer permisiunea de a interveni cu o contributie personala. Adica, managerul este cel care are un plan, obiective clare si o libertate limitata in a combina si organiza resursele financiare si umane de care dispune (aliniaza resursele) pentru a atinge tintele fixate, stabilite de Consiliul Director, de AGA, sau etc. El trebuie sa fie orientat catre procesele organizatiei, catre alocarea si controlul resurselor, catre distribuirea sarcinilor functie de abilitatile membrilor echipei, motivarea echipei etc. Elemente oarecum exacte, masurabile si clare.
Leaderul, este vizionarul, este cel care "vede" dincolo de ce vad toti ceilalti, el da directia, el orienteaza compania, inspira si da incredere ca directia propusa este cea buna. El ofera o viziune, care integreaza aspiratiile si dorintele tuturor membrilor companiei si care ii convinge sa-l urmeze. El alege instinctiv un drum, el conduce cu sufletul si inima.
Sigur in practica poti gasi manageri cu veleitati de leaderi sau leaderi care au abilitati manageriale insa este important de stiut ca teoria moderna face o diferenta clara intre cele doua pozitii. Mai mult decat atat, cei care detin pozitii importante intro companie trebuie sa cunoasca foarte bine rolul pe care trebuie sa-l joace in fiecare moment sau situatie; cand este leader, cand devine folower, sau cand manager (cu abilitatile si competentele fiecarei pozitii). Un lider adevarat intervine numai atunci cand echipa (compania) are probleme "de directie", el incheie aliante strategice, identifica posibile amenintari externe, este orientat catre exteriorul companiei, catre ce se intampla in regiune, in lume etc. Managerul este mai degraba "in side oriented", adica bugete, proceduri, disciplina, cultura organizationala, controlling, mentoring etc. Ambii (leader si manager) trebuie sa fie b

  Inapoi la articolul Cum sa ajungi un bun antreprenor: 8 sfaturi pentru lideri

Setari Cookie-uri