Comentarii pe articolul In plina criza, operatorii de telefonie mobila investesc miliarde de euro in tehnologia 4G


Naivitate fara sfarsit

Razvan P la 11 Noiembrie 2008, ora 19:55
Naivitate fara sfarsit
Nu vad unde e piata de 4G. Cine o sa stea sa se uite la filme pe telefon? Eu personal prefer ecranul lat si mare, nu ecranul ingust si mic al telefonului. "Joe the Plumber" are nevoie de un aparat simplu, unde il gasesc cei care au nevoie de instalatii, si de unde sa poata suna pe altii, ceea ce il face perfect satisfacut de tehnologia 2G.

Pe de alta parte, daca s-a demonstrat ca tehnologia functioneaza, trebuie sa se mai demonstreze ca e si scalabila, adica multi pot beneficia de ea in acelasi timp. Degeaba am 30MB lungime de banda totala, pe care insa o impart cu ceilalti 1000 de useri din "celula", rezultant ceva pe la 500K in momentele de peak, daca aplic formula Erlangen si distributia normala.

Se investesc fara cap miliarde, tinand cont ca acasa am retea wireless, iar daca ies la plimbare, imediat gasesc alte retele de wireless publice (acces legal, nu ma refer la retele "nesecurizate"). De asemenea la orice cafenea gasesc internet wireless. Din nou firmele or sa investeasca miliarde in fregvente, aparatura de comunicatie, si dupa aceea au sa caute cumparatori pentru afacerea lor profund nerentabila.

Decat sa dezvolti aparatura ultra-performanta, de care insa nu prea are nevoie nimeni, mai bine faci aparatura clasica (2G - GSM / CDMA) foarte ieftina (nu ma refer doar la pret de achizitie ci la total cost of ownership), asa de exemplu cum face Huawei. Comunicatiile mobile sunt inca scumpe in raport cu cele fixe, costul mare e generat de tarifele fregventelor (care nu se aplica in cazul wireless internet de exemplu) si de costul de ownership al echipamentelor radio. Piata este sa oferi ceva mai ieftin pentru aceasi nevoie, nu sa creezi nevoi abstracte.

  Inapoi la articolul In plina criza, operatorii de telefonie mobila investesc miliarde de euro in tehnologia 4G

Setari Cookie-uri