Comentarii pe articolul Estimare soc: Romania ar putea intra in recesiune in 2009 [Update]


Sa asteptam reformarea agentiilor de rating inainte

Simona la 24 Noiembrie 2008, ora 15:25
Sa asteptam reformarea agentiilor de rating inainte
Eu nu stiu daca Moody's nu sustine interesele unor institutii private sa sustina asa ceva. De vreme ce estimarile sint "volatile", cum pot ei sa sustina recesiunea? Cit e probabilitatea ca estimarile lor volatile sa se adevereasca, 20%?

Cred ca nu e verosimil. Nu se poate vorbi de recesiune (adica diminuare a PIB-ului mai multe trimestre la rind) dupa 8-9 % crestere economica.

Alexandru Anitei la 24 Noiembrie 2008, ora 21:03
E verosimil. Daca era vorba doar de Romania nu era, dar trebuie sa gandesti la nivel global. Trebuie analizat CUM s-a ajuns la crestere economica si daca in contextul crizei internationale factorii importanti mai sunt de actualitate:
- investitii internationale (speculative sau nu). In momentul asta nimeni nu mai vorbeste de proiecte noi, numai de continuarea celor curente (sau chiar inchiderea unora).
- consumul populatiei. A fost facut in mare parte pe credit si acesta va disparea ba chiar mai mult ratele tot mai mari vor taia din portofelul fostilor amatori de plasme, masini de spalat si vacante pe credit.
- exporturi. In primul rand, nu prea erau si daca da, mai mult materii prime. Materiile prime au scazut la pret enorm, alea mai complexe se lovesc de consumul in picaj liber din extern
- imobiliare. erau stagnante inca inainte de declanjarea crizei. Si au fost lovite dur de criza. Imobilele se fac numai pe credite, nimeni nu strange la ciorap 20 de ani sa-si cumpere, nici firma nici persoana fizica. In conditiile in care bancile iti dau credite cu 15% si zic ca e oferta avantajoasa, la revedere vanzari. Adica toata industria constructoare (muncitori, aprovizioneri, utilaje, materiale de constructii) e pe butuci si fiecare nu stie cum sa scape mai repede de active.
- banii de la externauti. "Capsunarii" nostri, oare cat vor mai sta in Spania si Italia daca acolo se inmultesc somerii. Cati someri cu drept la vot oare trebuie sa tzipe ca politicienii de acolo sa inceapa sa innaspreasca legile privind "foreign" workers?
Hm, a mai ramas ceva in picioare? Pai da, alesii nostri au promis mariri salariale de 50% profesorilor. Ei vor face consum si vor scoate tara din rahat. Asa e, nu va fi recesiune!

  Inapoi la articolul Estimare soc: Romania ar putea intra in recesiune in 2009 [Update]

Setari Cookie-uri