Comentarii pe articolul The Fed a spus: Sa se ridice pietele! Si pietele s-au ridicat


Rugaminte

Mircea Lamurean la 18 Decembrie 2008, ora 10:18
Rugaminte
Domnule Tony Romani,
Cu toate ca FED nu este BNR, SUA nu este Romania, atit ca anvergura, experienta dar si ca statut, structura, mecanisme si concepte, va rog sa va aplecati putin si asupra politicii BNR in raport cu acest subiect : cum intelege BNR situatia financiara a Romaniei si cum este perceputa acolo la Washington, aceasta directie : "sterilizarea excesiva a pietei", sacrificarea practic a companiilor mici si mijlocii ( lipsite practic de o finantare adecvata si intr-un mediu de business tot mai ostil), impingerea companiilor mari (viabile) spre alte surse de finantare (fonduri diverse) sau chiar vinderea companiilor si astfel concentrarea acestora in mina unor multinationale..etc..
Adica ne deplasam spre monopolizarea diverselor sectoare economice de catre companii multinationale si impiedicarea aparitiei si cresterii unor potentiali competitori autohtoni, cu toate ca scopul prezentat de guvernatorul BNR era altul, anume acela de a reduce la maximum creditarile "de consum"
Nu pot sa nu observ astfel faptul ca segmentul privat al economiei ramine inca firav daca masuram anvergura, insa e totusi principalul contributor si sustinator al PIB ului si al cresterii economice. In acelasi timp insa, salariile bugetare si in general al unor segmente economice "de stat" sunt mai mari sau mult mai mari decit in segmentul privat. Pe de alta parte, cele mai sigure si profitabile afaceri se fac cu statul si conditia minima de succes este de a avea relatii politice pentru a accede la bugetul de stat printr-o licitatie masluita. Au ajuns oameni fara pregatire sa gestioneze bugete de sute de milioane de lei (ron) in consilii judetene sau miliarde, la agentii sau ministere si nebunia continua. Astfel nu se poate vorbii inca in Romania despre performanta manageriala si strategii zonale sau nationale eficiente si realiste si poate un rol in aceasta nebunie il are si BNR, in mod constient sau nu. In orice caz mediul economic ronamesc nu pare a arata precum fat frumos.
Bursa de valori de asemenea ar trebui analizata separat, deoarece nu pare a avea mecanisme curate si un rol adecvat in economia Ro in acest moment. Ceva nu e curat nici acolo nici pe la CNVM.


Tony Romani la 18 Decembrie 2008, ora 17:00
Draga Mircea,
Voi raspunde succint la comentariul tau de mai sus: Cu siguranta BNR-ul are un rol important in "nebunia" din Romania. Cu siguranta ca unele masuri sau politici ale bancii nationale au fost fie neinspirate, fie necuvenite. Dar as vrea sa aduc in prim plan faptul ca, in ciuda greselilor, cei din BNR au facut totusi ceva. Si guvernatorii de la Federal Reserve au facut nenumarate greseli de-a lungul istoriei si poate inca mai fac, dar atata timp cat deciziile lor sunt luate cu profesionalism si cu buna credinta, numai istoria are dreptul sa ii judece. As aplica acelasi tratament si BNR-ului. Din nefericire nu acelasi lucru se poate spune despre cei pusi in fruntea altor institutii ale statului de drept. De exemplu, Consiliul Concurentei sau CNVM-ul necesita cu siguranta o remaniere fundamentala, dar pentru asta avem nevoie nu numai de o generatie tanara de lideri in viata politica, ci avem nevoie ca acesti lideri sa fie de asemenea profesionisti si patrioti. Daca nu ne pierdem speranta si daca fiecare dintre noi impinge societatea in aceasta directie, sunt convins ca acesti lideri nu vor intarzia sa apara.
Mircea Lamurean la 19 Decembrie 2008, ora 11:45
Multumesc. Sper intr-adevar sa fie rezolvate aceste probleme dar si multe altele de natura sociala, economica, politica, esentiale pentru ca Romania sa "prinda" o directie buna. In acest sens ma bazez pe generatia mea, care intr-o buna masura manifesta o alta intelegere si abordare si este sa zicem "proactiva" insa, cu siguranta viitorul este foarte puternic dependent de urmatoarea generatie si in special de tinerii pregatiti in tarile avansate. Acestia vor desavirsii practic "revenirea" Romaniei pe drumul cel bun. Toate aceste racile vizibile la tot pasul datorita oamenilor formati intr-un totalitarism balcanic si care inca sunt determinanti in conducerea tarii, vor fi puternic diminuate atunci cind noua generatie, pro-activa, educata intr-un spirit responsabil, al respectului valorilor, al proprietatii individuale si al principiilor liberale, vor prelua friiele tarii.

Desigur ca speram sa se intimple asa si ne implicam pentru a scurta timpul tranzitiei, insa uneori nici timpul nu mai are rabdare. In aceasta tara, un om nici nu stie macar ca este neperformant. Pentru ca nu are termen de comparatie si nici nu-i spune nimeni acest lucru. De aceea unii oameni chiar cred ca pot ajunge orice si de la 7-8 clase absolvite cu greu intr-un sistem de invatamint neperformant, ajung sa obtina prin cumpararea de diplome de absolvire a unor facultati, licentiati, masteri sau doctori intr-un domeniu, apoi prind si gustul politicii si - de ce nu- devin si scriitori de memorii uneori.

Epoca tranzitiei este caracterizata prin manele, oligarhi si baroni, mita si relatii, dar si prin diplome cumparate rezultind eruptia nonvalorii in spre functii de conducere. Presedinti, directori, manageri, ministrii, sefi, boieri, bastani etc.. abunda intr-un sistem de valori deformat si deformabil si acestia chiar cred ca fac bine, declarindu-se neintelesi in faca criticii. Nu ma mir ca presedintii sunt directori cumulind functii total diferite, parlamentarii sunt in executiv, electronistii pot fi agricultori.

  Inapoi la articolul The Fed a spus: Sa se ridice pietele! Si pietele s-au ridicat

Setari Cookie-uri