Comentarii pe articolul 2008 - Inceputul unei noi ere in istoria capitalismului


Crestere si demografie

Mike B la 25 Decembrie 2008, ora 10:39
Crestere si demografie
As fi curios sa stiu, cum vezi tu Tony, cresterea economica in tarile dezvoltate in urmatorii 5-6 ani, in perspectiva schimbarilor demografice. Pare clar ca in ultimii 10 ani a fost o declupare intre rezultatele unor actiuni si realitatea evaluarilor bazate pe cash flow-ul la care se putea astepta un investitor, mai ales in termeni reali (ajustati pentru inflatie). Oare de unde au sa vina cash flow-urile firmelor, cind populatie imbatrineste si cererea acestei populatii este mai mult in domenii neproductive (sanatate, vacante etc.)? Thanks Tony!
Tony A. Romani la 29 Decembrie 2008, ora 18:51
Mike,
O intrebare fenomenala. As dori ca si raspunsul sa fie pe masura, insa e evident cat de dificil este sa vorbesti despre viitor.
Cred ca situatia in tarile dezvoltate e destul de sumbra in viitorul apropiat si in special cel indepartat. Din cateva motive: cele mentionate de tine (imbatranirea populatiei, cresterea masiva a activitatilor neproductive) dar si altele precum: cresterea masiva a taxelor in tarile dezvoltate (in special SUA), scaderea masiva a imigratiei (oamenii talentati in special in business vor prefera mai mult decat in trecut sa isi traiasca viata in tarile in care s-au nascut. Fara sa intru in alte aspecte de re-echilibrare a economiei mondiale, cred ca vom asista la cresteri anuale de 2-3% pe termen mediu si lung in cazul tarilor dezvoltate. Tari precum Australia si Canada probabil vor vedea o crestere mai mare, insa tarile din Europa de Vest vor fi fericite cu 2.5%. Prin comparatie cred ca tarile precum Romania vor asista la o crestere a economiei care va fi facuta in trepte dar a carei medie va depasi 4%. Ca sa fiu si mai specific, nu as fi deloc surprins ca in perioada 2011-2015 sa vedem in Romania o crestere medie anuala de peste 6%. Daca ar fi sa cuplam acest lucru cu aprecierea monedei romanesti fata de moneda europeana si in mod special fata de dolarul american, una peste alta, Romania e un loc ideal in care se poate investi incepand din 2010.
Mike B la 31 Decembrie 2008, ora 10:39
Tony,
Ai adus in discutie un alt aspect interesant, si anume corelatia intre rata cresterii economice si inflatie. Ar fi excelent sa vedem o crestere de 6% in termeni reali, ajustati pentru inflatie. Cresterea ar fiasemanatoare, sau chiar mai mare decit in RP Chineza.
Fara deficit in balanta comerciala si de plati, ceea ce ar reprezenta un deziderat pentru a intra in spatiul monedei comune (EU), asa o crestere ne-ar propulasa in statutul de "Emerging Markets Tiger".
Happy New Year, Tony, and all the best for the upcoming year !

  Inapoi la articolul 2008 - Inceputul unei noi ere in istoria capitalismului

Setari Cookie-uri