Comentarii pe articolul Cat de important este un MBA?


piata HR din Romania

Lucia Negru la 22 Ianuarie 2008, ora 14:11
piata HR din Romania
Din experienta proprie stiu ca "da bine" pe CV sa scrii ca ai un MBA, dar de multe ori persoanele care te intervieveaza nu au aptitudinile pentru a verifica in ce consta pregatirea ta fata de majoritatea candidatilor care nu il au. Mai mult, companiile cehe de head hunting cer MBA si pentru o pozitie de management in care managementul strategic nu are mare implicare, pozitii de executie.

Mai mult, in Romania mai exista si moda ca in domeniul farmaceutic sau al dispozitivelor medicale sa nu poti detine mai nou o pozitie manageriala daca nu ai neaparat studii universitare de medicina sau farmacie. Nu am intalnit decat vreo doua persoane cu asemenea calificari lucrand nu neaparat ambele in domeniile amintite si care sa aiba cunostinte de business, insa ambele mai absolvisera cate o facultate de profil economic dupa studiile medicale.

In plus, scoala de business franceza difera complet prin ideologie de cea americana sau chiar britanica. In dorinta de a iesi in evidenta cu ceva nou si nefiind in stare sa creeze, ci doar sa imprumute din experienta celorlalti, francezii au amestecat principiile de baza de business si marketing pretinzand ca au un model nou de tratare a domeniului.

Ce este mai trist este faptul ca in loc sa primeze implicarea in a manageria eficient un business (aceasta presupunand ca instruirea, informarea primeaza si e completata de experienta si abilitati personale, precum si de automotivare), "moda" in recrutare se rezuma la a emite cerinte pompoase de care beneficiaza in general tineri oportunisti, majoritatea fiindca au avut posibilitatile financiare de a accede la un MBA si nu fiindca teoria pe care o stapanesc mai mult sau mai putin ar fi sustinuta de o experienta profesionala solida. Altfel spus, in situatia companiilor multinationale care isi stabilesc filiale in Romania aveam adesea de a face cu persoane care nu au ce cauta pe pozitia pe care o ocupa in management decat dintr-un singur motiv: nefiind excelenti profesionisti se multumesc prin afisarea unei clare obediente si se transforma astfel in buni executanti ai planurilor impuse de inteligente importate, fara a mai tine cont de specificul pietei autohtone si adaptarile necesare la acesta.
Claudia Ciocan la 22 Ianuarie 2008, ora 14:49
Draga Lucia, sunt total de acord cu tine, din pacate in Romania nu se afirma inca cu tarie valoarea autohtona. Ne place mai degraba sa "inghitim" asa zis-ul know-how de afara, uitand ca in Romania suntem cautati pentru creativitate si inteligenta. Sunt in situatia de a fi studiat in afara, in Europa de Nord, iar acum ma pregatesc pentru o pozitie in Viena.Sincer, faptul ca am o diploma dubla in business in afara nu conteaza atat de mult cat conteaza ca esti roman. Si nu neaparat din cauza ca au nevoie de mine sa isi mai creasca prezenta pe Romania, pur si simplu vor oameni isteti, si noi avem calitatea asta. Mai avem insa de lucrat in tara in a sti cum sa ne afirmam si cum sa avem mai mult respect de sine pe care sa-l aratam tuturor. Cu decenta, dar si cu fermitate.
Andrei Vasiloiu la 22 Ianuarie 2008, ora 16:16
tot ce a zis Claudia este adevarat... Nu stim cum sa ne "vindem" persoana, tara, serviciile... pacat...
Romulus Badea la 22 Ianuarie 2008, ora 18:33
Felicitari pentru comentariu.
Se pare ca mai avem mult de invatat ca omul sfinteste locul si nu maldarul de hartii pe care le are in dosar.
Iacob Vladut-Severian la 22 Ianuarie 2008, ora 23:02
Distinsi cititori
Din nefericire sunt unul dintre cei " putini" sau poate "multi" care urmeaza cuirsurile unui MBA....Un stagiu de pregatire destul de anevoios si foarte costisitor..
Daca esti pe "felie" adica intr-o functie de conducre intr-o organizatie mare, cu nivele ierarhice multiple, bine definite si poti si vrei sa aplici ce inveti si nu te impiedica nimeni, este ok- MBA-ul te ajuta.
Daca nu ai painea si cutitul in mana si astepti ca cineva sa imbratiseze ideiile tale capatate in timpul acestor cursuri nu poti decat sa spui ca intr-adevar MBA-ul nu are relevanta.
ca si alte forme de pregatire MBA-ul nu te scoate manager!"Omul sfinteste locul" si cu atat mai mult daca ai "busuioc si aghiazma".
Oricum. totul depinde de c at de mult vrei sa lupti ca sa pui in aplicare acele lucruri pe care le inveti.Asa e si daca vrei sa fii sepert sau auditor de nu stiu care, daca vrei sa fii avocat de nustiu ce, daca vrei sa fii...DACA!
Simplu fapt ca-ti tocesti coatele si-ti vanturi buzunarele ca sa termini o " chestie" supertare- nu are "eficienta" cu atat mai mult "eficacitate" daca nu te apreciaza nimeni.
Ceea ce conteaza este lupta de a demonstra ca efortul tau de a asimila se poate concretiza in ceva si ca ceea ce ai initiat va fi continuat....
Pacurar Andrei la 23 Ianuarie 2008, ora 06:42
Eu lucrez in vanzari ( marketng ) inca dianintea terminarii facultatii ( nu ca as fi batranel acum,..nici pe departe:) ), si pentru a face fata si a fi unul de top pe piata interna ai intradevar nevoie de foarte multa creativitate mai ales cand vinzi un produs sau serviciu de provenienta autohtona caci din pacate stim cu totul ca in general ceea ce e din " occident" este de cumparat caci este si " bun" ( nimic mai neadevarat insa , mai alesdaca este comparabil la pret cu ceea ce se produce in romania sai chiar mai ieftin,..ma rog ..) Am o intrebare , chiar daca din pacate nu pot investi fparte mult in scolile astea " adevarate", este vreo sansa sa razbesti pana undeva in top management? si apropo stiti cumva cam cat costa sa absolvi un MBA?
Lucia Negru la 17 Iunie 2008, ora 14:34
Sigur domnule Andrei Pacurar, depinde de capacitatea dumneavoastra creativa, de specializare, de implicare si, nu in ultimul rand, de sansa. Aici sunt mai multe de spus. Unii absolventi au termninat facultati cu durata studiilor pe 5 ani. Ulterior, aceste studii s-au defalcat in studii universitare cu durata ce cca 3 ani plus studii de MBA (postuniversitare) cu durata cuprinsa intre 1 si 2 ani. Cumulativ rezulta tot 5 ani. Ideea este ca dumneavoastra sa puteti dobandi pe durata studiilor universitare ceea ce va este util si aplicabil in domeniul in care activati. Exista companii care stiu sa aprecieze implicarea angajatilor in management in sensul in care aceasta implicare aduce o crestere a afacerii. Din acest punct de vedere puteti accede orice pozitie. Depinde doar de compania in care activati si de politica de promovare din interior. Daca doriti sa aveti studii aprofundate si o cultura generala in domeniu care sa va permita o vedere de ansamblu asupra unei afaceri, fara indoiala ca actualul MBA va poate ajuta in acest sens. Rau nu are cum sa va faca!
Cu ani in urma, Harvard impreuna cu ASE organizasera un MBA pe durata a 2 ani. Trebuiau intrunite anumite conditii de eligibilitate (nu erau de netrecut) si achitata o taxa care era destul de "consistenta" - cca 4200 USD la acea vreme. Dar era Harvard. Daca veti intreba la sediile diverselor universitati, sigur vi se vor oferi mai mute variante.
Bineinteles ca nu trebuie neaparat sa luati de bun tot ceea v-am scris, este o simpla parere personala care nu are pretentii de sfat. Cu toate acestea, va doresc din toata inima sa reusiti in ceea ce v-ati propus.

  Inapoi la articolul Cat de important este un MBA?

Setari Cookie-uri