Comentarii pe articolul Isarescu: Credeti ca e mult cat a crescut euro?


Isarescu Credeti ca e mult cat a crescut euro

Robert Bende la 9 Ianuarie 2009, ora 09:00
Isarescu Credeti ca e mult cat a crescut euro
Nici eu nu cred ca e mult cat a crescut euro pentru ca raportul Euro/Leu reprezinta intr-un fel oglinda balantei comerciale externe, respectiv evolutia economiei noastre fata Europa occidentala adica fata de tarile in care Euro este moneda nationala.
Eu cred ca aceasta apreciere al monedei Euro se datoreaza in principal volumului mare de produse importate mai ales cu ocazia sarbatorilor de iarna (vezi autoturisme, electrocasnice si imbracaminte dar nu numai) pentru care importatorul trebuie sa faca rost de Euro pentru a putea platii aceste importuri la 30-60 de zile de la data importului, adica exact lunile Ianuarie - Februarie. Pe de alta parte a balantei, am putut observa ca in a doua jumatate a anului 2008, exporturile generatoare de Euro au scazut aproape la zero, de la criza financiara internationala incoace.
Astfel, similar bancilor, nici muncitorii din Italia si Spania nu mai arunca cu Euro ci ii tin pentru zile negre care se pare ca se apropie cu pasi repezi pentru toata economia romaneasca.
In aceste conditii ar fi bine ca toti romanii sa cheltuiasca si sa consume mai cumpatat si daca se poate numai din productie autohtona (romaneasca), respectiv sa produca cat se poate de mult pentru export, altfel riscam sa nu mai avem nici salarii si nici pensii pe termen mediu si lung.
Constantin Tudoran la 9 Ianuarie 2009, ora 10:39
@Robert Bende
Ideea nu e grozava! Daca romanii cheltuie mei putin, scad veniturile firmelor, ceea ce in ultima instanta se traduce prin reduceri de personal si somaj.
Multi economisti sustin ca ideea ar fi sa existe cerere pe piata, care sa permita supravietuirea firmelor. Pe de alta parte, bancile duc lipsa de lichiditate si doresc sa atraga economii. Un asemenea trend insa e calea cea mai scurta catre cresterea somajului.
Oricum... tot raul spre bine. Poate asa se mai potolesc cu totii... Au vandut si-au tot cumparat pielea ursului din padure, si ala al dracului, tot nu vrea sa crape!
Bulgaru Adrian la 9 Ianuarie 2009, ora 11:44
Cresterea euro din ultima perioada este o evolutie normala in contextul actual. Eu personal consider ca aceasta evolutie lei/euro isi va mentine trendul si vom avea costuri mult mai mari la tot ce inseamna produse de consum anul acesta. Iar de utilitati nici nu vreau sa mai vorbim. Va fi un an plin de "surprize" din pacate cu grust de pelin. Intrebarea mea este ce vor face cei din categoriile defavorizate de zona si domeniu de activitate. Va creste cu siguranta consumul de alcool si acolo unde este la moda, se va amplifica sportul national de batutul sotiei. Vai de cei care nu prea aveau, acum nu vor mai duce grija la nimic, probabil doar dorul. In rest numai de bine
Robert Bende la 9 Ianuarie 2009, ora 13:47
@Constantin Tudoran
Sunt de acord ca nu reducerea consumului trebuie sa fie masura de salvare al economiei, pt ca toti stim ca cererea de produse genereaza crestere economica, insa eu am vrut sa spun ca evitarea cresterii inflatiei, a deprecierii Leului se poate realiza numai printr-un consum mai mic sau cel putin egal cu productia aferenta consumului respectiv.

Mai pe intelesul tuturor, daca astazi nu am produs de 100 de lei, atunci sa nici nu consum mai mult de 100 de lei. Insa dat fiind faptul ca cererea de produse a scazut la nivel global, in acest moment nu ne ramane decat sa corelam consumul cu cererea aceasta scazuta si sa generam idei, cum putem aduce valoare adaugata in tara.

Daca ati observat, "marile economii" SUA, Anglia, Germania, etc nici astazi nu produc ci traiesc bine merci din creare de concepte, designuri si know-how, inginerii financiare si comert, productia lor limitandu-se la asamblarea componentelor cumparate din tarile care sunt mai slabi de inger (China, Tailanda, Korea, India, Romania etc), unde daca vre-o piesa nu corespunde la milimetru desenelor lor, pierderea este suportata in exclusivitate de producator.

Eu personal cred ca si noi Romanii am putea salva economia nationala doar prin productia si valorificarea unor produse gata functionale de conceptie autohtona, intrand in concurenta directa cu producatorii de "marca" de pe piata mondiala. Pana atunci, cu comertul intern nu facem altceva decat sa punem putinii bani pe care ii avem, dintr-un buzunar in celalalt in cel mai fericit caz, daca nu o punem direct in buzunarul germanilor, turcilor, chinezilor sau americanilor.

Astfel, sa nu creada cineva ca Leul se va aprecia fata de Euro daca nu se fac exporturi generatoare de venituri in Euro sau alte valute forte, atata timp cat se continua importul de produse sugative de euro.
Emil Ilea la 10 Ianuarie 2009, ora 00:41
Noi, romanii, data fiind industria romaneasca "sublima, dar care "lipseste cu desavirsire" (ca pe vremea lui Caragiale) am putea poate produce si "iesporta" paianta: pamantul e gras de atata nefolosire in ultimii 20 de ani, paie se gasesc, iar balega de bine de rau, mai e ceva de pe urma animalelor crescute de ultimii tarani romani in viata...
Insa aceasta oportunitate de afaceri ar fi bine sa o fructificam cat mai repede, pina nu ne-o iau bulgarii sau albanezii , sau oricare alti balcanici inainte.
Sau pina mai avem tarani, ultimii cum spuneam, chiar daca stricati si ei la "computer" si sistemul de valori de catre regimul colectivist-nivelist a lui Neica Ceasca din "Tatarasti".
Ramane INSA de raspuns la intrebarea cheie: UNDE sa exportam ? Cui?!
Cristinel Sirghie la 11 Ianuarie 2009, ora 20:20
eu va amintesc tuturor ca acelasi domn Isarescu afirma cu mult aplomb cu doar o luna in urma ca a oprit un atac speculativ la leu care voia sa scada bla bla bla samd si inocula ideea ca leul e sanatos si voios ,desi stia ca nu e asa , si ca doar atacurile speculative ale unor ticalosi incearca sa-l destabilizeze! M-am plictisit de moarte de asigurarile acestui domn!

  Inapoi la articolul Isarescu: Credeti ca e mult cat a crescut euro?

Setari Cookie-uri