Comentarii pe articolul Depreciere soc a leului: Cine pierde si cine mai castiga?


cam asa e si la noi

Butuc la 13 Ianuarie 2009, ora 16:12
cam asa e si la noi
. Omul si opera


Tanarul domn Bernard Madoff a inceput de jos, ca multi alti americani. Fiu al unei familii de evrei din East Queens, si-a constituit o societate de intermedieri in 1960, dupa ce pusese un ban de-o parte din castigurile obtinute ca instructor de inot, salvator si instalator de sisteme anti-incendiu. Clientilor sai le recomanda cu insistenta propriile sale reguli de conduita: "Don't ask, don't tell" (Nu intreba si nu vorbi). Acum, la 70 de ani, fostul presedinte al NASDAQ ar avea ce povesti despre realizarile sale. La 11 decembrie 2008 a fost arestat si la 17 decembrie a fost pus in libertate pe cautiune de 10 milioane de dolari, fiind consemnat la resedinta sa cu obligatia de a purta o bratara electronica, semnalizand orice deplasare. Oricare ar putea fi pedeapsa aplicata, el este deja un personaj istoric, unul dintre cei mai mari escroci ai tuturor timpurilor. A reusit sa piarda 50 de miliarde de dolari, apartinand diversilor investitori, dintre care rude si amici. Legenda spune ca, fiind consilier in plasamente pentru gigantii fondurilor, lasa impresia ca ar cunoaste dinainte "calul castigator", pe care miza si numai asa se poate explica randamentul sau incredibil: aproape 10% anual, timp de 10 ani. Profitul astfel realizat de clientii sai era lasat tot pe mana lui, permitandu-i in acest mod sa ascunda rezultatele nefavorabile generate de eventualele sale erori.


2. Madoff a avut precursori


Unele voci fac legatura intre montajul fraudulos Madoff si montajul fraudulos Ponzi, din anii '30. Un imigrant italian, Carlo Ponzi, nascut la 3 martie 1882 in Lugo, Italia, si decedat la varsta de 66 de ani in Rio de Janeiro, Brazilia, este autorul schemei piramidale cu acelasi nume pentru investitori carora li s-a promis un randament iluzoriu de 50% in 45 de zile sau 100% in 90 de zile. Pe patul de moarte a declarat: "Fara rautate, pot spune ca am oferit americanilor cel mai bun show care a fost montat pe teritoriu de la sosirea pelerinilor. Vazand ceea ce am realizat, cred ca merita 15 milioane de dolari" (asa cum Parisul a meritat o liturghie).


Nu este exclus ca Ponzi sa se fi inspirat din creatia piramidala a lui William Miller din 1899.


Urmasi ai lui Ponzi au fost Maria Branca dos Santos (Dona Branca), o cuvioasa portugheza, nascuta in 1902, care a utilizat tot schema piramidala, dar in Portugalia, intre 1970 si 1984, alintata cu apelativul "bancher al poporului" si, in America, Reed Eliot Sletkin, nascut in Detroit la 24 ianuarie 1949.


Unii jurnalisti americani pretind ca inca de la inceputul anilor 2000 existau zvonuri care asociau pe Madoff cu Ponzi, iar publicatia Barron's a avansat si o insinuare in acest sens. Performantele sale sfidau o lume intreaga. Intr-o perioada de 17 ani, ele au marcat pierderi numai in doua luni. Chiar si atunci cand indicele bursier afisa o pierdere de 38%, Madoff afisa un castig de 5-6%. Controlul asupra operatiunilor era eminamente intern si, de ochii lumii, auditul contabil era exercitat de o firma obscura din New York.


Staruie intrebarea: cum se explica dainuirea atat de indelungata a unei fraude?


Prof. univ. dr. Ion Turcu
Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca

  Inapoi la articolul Depreciere soc a leului: Cine pierde si cine mai castiga?

Setari Cookie-uri